Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Wellness je svjesno oblikovan način života
Objavljeno: 25.09.2017. 09:08  
Kupanje i znojenje važni su za zdravlje i dobro osjećanje
Kupanje i znojenje važni su za zdravlje i dobro osjećanje

Naše se društvo danas usmjerava prema uzoru aktivnog i svjesnog građana, koji se osjeća odgovornim za svoje zdravlje, u što spada i rasterećenje od stresa uz pomoć postupaka opuštanja u njegovo slobodno vrijeme.

 

Kultura kupanja i boravka u sauni ima pritom odlučujuću ulogu zbog već odavno poznatih osjećanja vezanih s toplinom i vodom. Medicina, prema stajalištu stručnjaka, danas ima prije svega zadaću osiguravanja uvjeta i pretpostavki za održavanje i uravnoteženje zdravlja, a tek poslije toga “popravljanje” bolesti.

S tim u vezi može se spomenuti pokret “Public Health” u SAD i “Znanosti o zdravlju” u Njemačkoj, koji vuku svoje korijene u društvenoj medici s početka prošlog stoljeća. Temeljeći se na idejnoj definiciji zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije iz 1946. godine, oblikovao se je s vremenom - najprije u SAD, pojam “wellness” kao spoj dviju riječi wellbeing i fitness. Danas se pod tim podrazumijeva svjesno oblikovan način života, koji je obilježen cjelovitim razumijevanjem za zdravlje i traženjem sklada sa samim sobom i okolinom. Visoka svakodnevna stresna i mnogostruka opterećenja izazivaju kao suprotni pol upravo neizbježno psihofizičko izravnanje.

Wellness je, pritom, više od čiste razonode i zabave, programa maženja i uljepšavanja, to je prije svega odgovorno vođenje života u cilju održavanja snage i sposobnosti doživljavanja.


Sauna je praiskustvo čovjeka

Primjena saune pripadala je neizostavno u to, jer je znojenje uz zagrijavajuće “ognjište” bilo praiskustvo čovjeka u svim kulturama. To se može bez daljnjega povezati s popularnim uređenjima za  kupanje i saunu u današnjim kupališnim centrima za odmor i zabavu.  Kako drugačije protumačiti to, da ogroman broj ljudi danas odlazi u saunu i tamo traže prije svega tjelesni oporavak i druževnost. To potvrđuje da je kod nezanemarivog dijela stanovništva prisutna svijest, održavati zdravlje i snagu i da za to treba nešto učiniti u vlastitoj odgovornosti.

  isprintaj članak