Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Odmor i lopovi
Zaboravite na suosjećajnost na odmoru. Često će vam pristupati ljudi s pričama koje izazivaju suze, a da niste svjesni da je riječ o lopovima. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Vibrioni su opasnost po zdravlje prilikom plivanja
Objavljeno: 16.07.2020. 11:00  
Kupanje u moru: “bakterije mesožderke” mogu izazvati ozbiljne zaraze
Kupanje u moru: “bakterije mesožderke” mogu izazvati ozbiljne zaraze

Snimila: Željka Sruk

Svatko tko ljeti pliva u moru, može se zaraziti vibrionima. Te bakterije, koje ponekad nazivaju i " bakterijama mesožderkama", mogu pokrenuti ozbiljne bolesti i, između ostalog, dovesti do zaraza rana i trovanja krvi. Neke su zaraze pogubne po život.

Oni koji uranjaju u more u ljetno doba možda će morati obratiti više pažnje budući da se pri visokim temperaturama vode množe bakterije roda Vibrio. One mogu prodrijeti u ljudsko tijelo kroz male, nezapažene rane i izazvati infekcije rana. Prijavljeni su i smrtni slučajevi.

 

Bakterije u slatkoj i slanoj vodi

Vibrioni su bakterije u obliku štapića otporne na sol koje se, prema Institutu Roberta Koch, u svijetu pojavljuju i u slatkoj i u slanoj vodi, na primjer u uvalama, bočatoj vodi, a ponekad i u unutrašnjim jezerima poput austrijskog jezera Neusiedl.

Vibrioni bez kolere množe se osobito u vodi s udjelom soli od 0,5-2,5 posto i s temperaturom većom od 20 Celzijevih stupnjeva. U toplim ljetima ovi uvjeti postoje i na dijelovima njemačke sjeverne i baltičke obale.

 

Infekcije od jela ili kupanja

Potrošači se mogu zaraziti ako jedu zaraženu hranu iz mora (posebno ako jedu sirove kamenice ili jedu nedovoljno zagrijanu morsku hranu i riblje proizvode) ili gutanjem zaražene vode.

Najviše virusnih infekcija koje se prenose hranom uzrokuju tri vrste Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae i Vibrio vulnificus. Prema riječima stručnjaka, potonji tip može se klasificirati kao "bakterija mesožderka".

Pored bolesti koje prenose hranom, mnoge bakterije roda vibrio mogu također izazvati infekcije rana i uha nastale uslijed dodira s vodom u kjoj se nalaze. Jedan od takvih uzročnika je Vibrio vulnificus, koji može uzrokovati po život opasno trovanje krvi (sepsu) kod ljudi a oslabljenim imunitetom, obično starijih osoba. Takve infekcije mogu se pojaviti tijekom vrlo dugih toplinskih razdoblja nakon kupanja u moru ili ispiranja morskom vodom.

 

Moguć je smrtonosni tijek bolesti

Vibrioni mogu pokrenuti infekcije rana, koja možekrenuti ozbiljnim tokom s dubokim razaranjem kože i tkiva, objavila je državna vlada Schleswig-Holstein (Njemačka) na svojoj web stranici. To zauzvrat može dovesti do teškog trovanja krvlju (sepsa). Trovanje krvi može brzo postati opasno po život, pa je brza terapija vrlo važna. U prošlosti su zabilježene i slučajevi smrti.

Jedenje zaražene hrane poput sirovih kamenica može uzrokovati probavne tegobe s mučninom, proljevom i grčevima ili ozbiljnim trovanjem krvi (sepsom).

Starije osobe sa slabim imunološkim sustavom ili ljudi koji su oslabili imunološki sustav zbog prethodno preboljelih bolesti u poseboj su opasnosti. To uključuje osobe s kroničnim bolestima poput bolesti jetre, dijabetes melitusa, ovisnosti o alkoholu i drugih bolesti koje oslabljuju ili suzbijaju imunološki sustav.

Prema njemačkom Institutu Robert Koch, zarazom se može upravljati i kod rizičnih pacijenata uz brzu, prikladnu i odgovarajuću dozu antimikrobne terapije (antibiotici). Ako infekcija napreduje jer je do liječena došlo prekasno, poduzet će se kirurško liječenje što dovodi do amputacije pogođenih udova.

 

Što treba uzeti u obzir

Osobe s otvorenim ili slabo zacjeljujućim ranama trebaju izbjegavati ljetnu toplu morsku vodu temperature od 20 stupnjeva dalje. 

Znanstvenici pretpostavljaju da će se povećati broj infekcija vibrionima. Razlog tome je sveopće zagrijavanje i s tim povezane povišene temperature morske vode. To posebno utječe na površinske i obalne morske vode.

Posljedice će vjerojatno biti manje ozbiljne po ribolov koji se odvija u dubljim slojevima vode na otvorenom moru. Naime ulovljenu ribu i morske plodove obično se ne jede sirove, već zagrijane ili prerađene.

________________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak