Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Tradicionalna kineska medicina (TCM) je imala učinak i na covid-19
Objavljeno: 11.08.2020. 10:25  
Kurkuma odbija viruse - prema novom istraživanju
Kurkuma odbija viruse - prema novom istraživanju

Kurkumin je prirodni spoj koji se nalazi u začinskoj kurkumi. Nedavno istraživanje pokazuje da ova prirodna tvar pomaže tijelu u uklanjanju određenih virusa.

Istraživači iz Mikrobiološkog društva pokazali su da kurkumin sprečava ulazak raznih virusa u stanice tijela. U laboratorijskim testovima tim je dokumentirao kako kurkumin ima dvostruki antivirusni učinak. Rezultati su nedavno objavljeni u "Journal of General Virology".

 

Kurkumin s dvostrukim antivirusnim učinkom

U potrazi za pogodnom terapijom protiv virusa, istraživači su otkrili da kurkumin u većim koncentracijama smanjuje broj virusa u staničnim kulturama. Čini se da prirodni sastojak inhibira viruse na dva načina. S jedne strane, rezultati pokazuju da se kurkumin veže za omotač virusa i tako ga umrtvljuje. S druge strane, čini se da aktivni sastojak kurkume utječe na metabolizam stanica tako da virusi više ne mogu prodrijeti u nju.

 

Učinkovit i kod drugih virusa

Dr. Lilan Xie, vodeći autor istraživanja, naglašava da rezultati istraživanja "…pokazuju da kurkumin ima velike mogućnosti u sprečavanju TGEV infekcije*". Na temelju otkrivenih antivirusnih svojstava, istraživači propvjeravaju kako drugi virusi reagiraju na kurkumin. Pokazano je da lijek inhibira i druge vrste virusa u laboratoriju, uključujući virus denge, virus hepatitisa B i virus Zika.

 

Čini se da je kurkumin pravi čudo

Ispitivanja također ukazuju da kurkumin ima niz važnih bioloških učinaka. Prema istraživačima, kurkumin bi također trebao zaštititi od razvoja stanica raka te imati antibakterijski i protuupalni učinak. Uz to, aktivni sastojak uzrokuje malo ili nimalo popratnih pojava.

 

Spremnik prirodnih lijekova

"Velike su poteškoće u sprečavanju i kontroliranju virusnih bolesti, posebno kada nema učinkovitih cjepiva” - objašnjava autor studije. Tradicionalna kineska medicina nudi veliku knjižnicu iskušanih aktivnih sastojaka, od kojih neki još nisu provjereni suvremenim istraživačkim metodama.

 

Ograničenje istraživanja

Do sada je učinak određen samo u staničnoj kulturi u laboratoriju. Sada istraživači žele provjeriti učinak kurkumina na životinjama kako bi provjerili inhibitorna svojstva u složenijem sustavu. Tek tada se mogu procijeniti antivirusni učinci kurkume.

 

Tradicionalna kineska medicina (TCM) je imala učinak i na covid-19

Tradicionalna kineska medicina (TCM) čak je imala utjecaj na oboljele od covida-19 u Kini. Zbog nedostatka prikladnih terapija, kineski liječnici liječili su bolesnike od covida-19 s TCM-om, što je ubrzalo oporavak oboljelih. 

______

* TGEV - koronavirus svinje

Zaraza takozvanim virusom transmisivnog gastroenteritisa svinja (TGEV) uzrokuje opasan, prijenosni gastroenteritis kod odojaka, što se očituje proljevom i jakom dehidracijom. Kod odojaka mlađih od dva tjedna zaraza nepromjenljivo dovodi do smrti. U svjetskom uzgoju svinja, TGE virus, koji pripada korona virusima, stoga predstavlja veliku prijetnju, posebice jer trenutno ne postoji odobreno liječenje TGEV-a u akutnim epidemijama.

_______________________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječniku. 

  isprintaj članak