Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Nije sramota ne znati, sramota je ne učiti i ne pitati
Objavljeno: 24.11.2020. 20:29  
Kušati jelo, pa piti
Kušati jelo, pa piti

Kako nam sve više vinara dolazi predstaviti svoja vina u što boljem izdanju, predlažem nekoliko osnovnih pravila ponašanja. Naravno da svatko radi posao na svoj način, ali je dobro pogledati druge i od njih nešto naučiti te onda naučeno primijeniti u svojim nastupima. Nije sramota ne znati, sramota je ne učiti i ne pitati. Predstavljanja vina na kojima sam do sada u Hrvatskoj bio obično bi se svodile na zajedničko druženje i lijepu zabavu s dosta vina koje je brzo klizilo niz grla uzvanika.

 

Napisao: Ivo Ivaniš

 

Da je vino napravljeno kako bi se pilo nepotrebno je naglašavati, ali predstavljanje nije mjesto na kojemu se ponuđeno vino besplatno pije, već mjesto na kojem se ono pažljivo kuša. Nakon toga se o njemu popriča s ciljem zajedničkog pronalaženja oblika jela koje će ono pratiti, a time i onoga koji ga posluži, nagraditi zadovoljnim gostom. Kako ne postoji dovoljno znanja o načinu predstavljanja vina niti kod vinara, niti kod trgovaca niti kod ugostitelja nije nikakvo čudo da se ova događanja svode na pučku zabavu s vinom.

 

Bit ugođaja

Jako je važno odabrati pogodan trenutak za predstavljanje vina. Ako je ikako moguće neka to bude u jutarnjim satima i to oko 10 sati. U to vrijeme se kod ljudi budi osjećaj gladi što pozitivno djeluje na osjetila okusa i mirisa. Tada smo odmorni i usredotočenost nam je na visokoj razini. Mjesto održavanja treba biti prozračno, dobro osvijetljeno i dovoljno prostrano kako bi se svi prisutni dobro osjećali. Stolovi uz koje se kuša moraju biti prekriveni isključivo bijelim prekrivom što je važno za dobro određivanje boje i bistroće vina. Pored odgovarajućih i besprijekorno čistih čaša, svaki kušatelj bi trebao dobiti listu s vinima koja će kušati. Ta lista bi pored imena vina trebala sadržavati kratak tehnički opis vina - podatke o sortama i načinu vinifikacije, postotku alkohola i kiselina. Na stolu ili, ukoliko je kušanje s nogu, u prostoriji se moraju nalaziti posude za ispljuvavanje vina. Za neutraliziranje okusa u ustima i za ispiranje čaša mora biti dovoljno vode na stolovima te, poželjno, još i bijelog kruha ili okusom neutralnih i neslanih krekera.

 

Ništa bez vinara

Predstavljanja i kušanje počinju uvodnom riječi vinara ili trgovca, ukoliko je potonji također prisutan. Važno je da vinar sam predstavi svoja vina. Nakon toga on sam ili osoba koju je on izabrao počinje s vođenjem kušanja. Svima prisutnima, naravno ako ih nije veliki broj, nalije se malo vina u čašu te ih se pusti da sami kušaju, naprave zabilješku o istome i donesu sud o vinu. Nakon jednog ili više kušanih vina svi prisutni bi trebali iznijeti svoja viđenja i doživljaje vina kako bi se mogla stvoriti prava slika o tome kakvo je vino, kako je doživljeno i ocijenjeno. Vino se, a pogotovo ako je riječ o većem broju, tijekom kušanja ne guta nego se ispljunje u za to postavljene posude. Naime, ukoliko bi vina gutali, došlo bi do koncentracije alkohola u tijelu i time lošeg utjecaja na osjetilo okusa i mirisa kušača, čime se umanjuje mogućnost donošenja dobrog suda.

 

Najbolje što možete dati

Najbolje što možete dati jednom vinaru je iskrena ocjena o njegovom vinu. Slobodno budite kritični i nemojte se bojati iznijeti mišljene i pitati sve što vas o vinu zanima. Time ćete pomoći vinaru u njegovom daljnjem radu. Nakon kušanja se može ponuditi neko posebno pripremljeno jelo za vina koja se kušaju kako bi se naglasile njihove gastronomske osobine, a ne samo po stolovima staviti sir i pršut te pustiti prisutne da sami jedu i piju. Ili, što se događa, ne nuditi ništa već ugostiteljima prepustiti izbor jela. Tek nakon obavljenog predstavljanja dozvoljeno je popiti po čašicu vina i nazdraviti te pohvaliti vino ukoliko to zaslužuje. Dakle, predstavljanjr vina je namijenjena za njegovo upoznavanje. Za uživanje u njemu treba izabrati drugo mjesto. 

Cilj ovakvih predstavljanja je stvoriti i potaknuti interakciju između vinara i onih koja njegova vina nude publici putem trgovina ili restorana. Bez ovakvih profesionalnih događanja teško je širu publiku upoznati s dobrim vinima i privoliti ih da ih počnu cijeniti i piti na ispravan način.

  isprintaj članak