Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Kvinoa je odlično jelo za dijabetičare
Objavljeno: 23.09.2016. 08:44  
Kvinoa (quinoa) s korjenastim povrćem
Kvinoa (quinoa) s korjenastim povrćem

Kvinoa (quinoa) s korjenastim povrćem

 

Potrebno (za četiri osobe):

16 dag kvinoe (2/3 šalice),

20 dag mrkve,

10 dag žute repe,

10 dag korijena celera,

10 dag korabice,

10 dag mladog luka,

10 dag cvjetova brokule,

10 dag cvjetova cvjetače,

10 dag tamnog ili svijetlog ulja sezama (dvije čajne žlice),

25 dag tofua (sira od soje),

1 veliku žlicu umaka od soje,

vezicu lišća peršina,

sol po želji.

 

Priprema:

Korijenasto povrće očistiti i sitno nasjeckati, a brokulu i cvjetaču oprati i odrezati samo cvjetove. U posudu uliti ulje od sezama i dodati sitno sjeckani mladi luk. Potom dodati korijenasto povrće te podliti s 3 dl tople vode. Kad je povrće polumekano dodati opranu kvinou, cvjetove brokule i cvjetače. Kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Pred kraj kuhanja dodati tofu narezan na kockice, peršinov list sitno nasjeckan, posoliti po ukusu i prokuhati desetak minuta. Pred posluživanje dodati umak od soje.

 

Za šećeraše

Po osobi (1/4 ukupne količine):   

2 jedinice iz skupine kruh i zamjene,

2 jedinice iz skupine povrće,

2 jedinice iz skupine meso i zamjene,

1/2 jedinice iz skupine masnoće i zamjene.

 

Energetska vrijednost: 1386 kJ (330 kcal).

Energija iz masnoće: 189 kJ (45 kcal).

Ukupne masnoće: 5 g                     

Zasićene masnoće: 1 g          

Ugljikohidrati: 40 g

Kolesterol: 0 mg       

Dijetna vlakna: 5 g

Kalij: 511 mg       

Šećer (monosaharid): 9 g

Natrij: 101 mg       

Bjelančevine: 22 g


Dobro je znati

Priprema i kuhanje kvinoe

Kvinou treba prati u cjediljci pod vrućom tekućom vodom toliko dugo dok voda koja otječe iz cjediljke nije potpuno bistra. Na taj način ćemo isprati saponine koji kvinoi daju gorak okus.

Kvinou se može i peći na laganoj vatri u tavi uz miješanje (bez ikakvih dodataka) toliko dugo dok kvinoa ne promijeni boju - malo potamni.

Kuhati je se može u lagano slanoj vodi, ili u neposoljenoj vodi uz dodatak češnja češnjaka ili manje glavice luka. U vodu se može dodati i čajna žlica maslaca ili ulja.

Kvinou se kuha 15 minuta, iza toga se ostavi u vodi sa strane još pet minuta.

Omjer vode i kvinoe može biti 1:1-2 iako smo kvinou namakali (kao grah) preko noći (od 4 do 12 sati).

Ako je kuhamo bez namakanja omjer vode je 1:3 ili 1:4.

 

Praktično:

2/3 šalice suhe kvinoe (20 dag, šalica od 240 ml) dostatna je kao prilog četveročlanoj obitelji.

Tako skuhana kvinoa može poslužiti uz svako jelo, umjesto riže, tjestenine, ili ukuhane tjestenine u juhi, za salatu, kao brašno od kvinoe za kruh, ili kao desert.


Više o kvinoi pročitajte na: http://www.turistplus.hr/hr/quinoa__biljka_s_andskih_visina/2939/

  isprintaj članak