Kvinoa je odlično jelo za dijabetičare | Objavljeno: 23.09.2016. 08:44 |
Kvinoa (quinoa) s korjenastim povrćem
Potrebno (za četiri osobe):
16 dag kvinoe (2/3 šalice),
20 dag mrkve,
10 dag žute repe,
10 dag korijena celera,
10 dag korabice,
10 dag mladog luka,
10 dag cvjetova brokule,
10 dag cvjetova cvjetače,
10 dag tamnog ili svijetlog ulja sezama (dvije čajne žlice),
25 dag tofua (sira od soje),
1 veliku žlicu umaka od soje,
vezicu lišća peršina,
sol po želji.
Priprema:
Korijenasto povrće očistiti i sitno nasjeckati, a brokulu i
cvjetaču oprati i odrezati samo cvjetove. U posudu uliti ulje od sezama i
dodati sitno sjeckani mladi luk. Potom dodati korijenasto povrće te podliti s 3
dl tople vode. Kad je povrće polumekano dodati opranu kvinou, cvjetove brokule
i cvjetače. Kuhati na laganoj vatri dvadeset minuta. Pred kraj kuhanja dodati
tofu narezan na kockice, peršinov list sitno nasjeckan, posoliti po ukusu i
prokuhati desetak minuta. Pred posluživanje dodati umak od soje.
Za šećeraše
Po osobi (1/4 ukupne količine):
2 jedinice iz skupine kruh i zamjene,
2 jedinice iz skupine povrće,
2 jedinice iz skupine meso i zamjene,
1/2 jedinice iz skupine masnoće i zamjene.
Energetska vrijednost: 1386 kJ (330 kcal).
Energija iz masnoće: 189 kJ (45 kcal).
Ukupne
masnoće: 5 g
Zasićene masnoće: 1 g
Ugljikohidrati: 40 g
Kolesterol: 0 mg
Dijetna vlakna: 5 g
Kalij: 511 mg
Šećer (monosaharid): 9 g
Natrij: 101 mg
Bjelančevine: 22 g
Dobro je znati
Priprema i kuhanje kvinoe
Kvinou treba prati u cjediljci pod vrućom tekućom vodom
toliko dugo dok voda koja otječe iz cjediljke nije potpuno bistra. Na taj način
ćemo isprati saponine koji kvinoi daju gorak okus.
Kvinou se može i peći na laganoj vatri u tavi uz miješanje
(bez ikakvih dodataka) toliko dugo dok kvinoa ne promijeni boju - malo potamni.
Kuhati je se može u lagano slanoj vodi, ili u neposoljenoj
vodi uz dodatak češnja češnjaka ili manje glavice luka. U vodu se može dodati i
čajna žlica maslaca ili ulja.
Kvinou se kuha 15 minuta, iza toga se ostavi u vodi sa
strane još pet minuta.
Omjer vode i kvinoe može biti 1:1-2 iako smo kvinou namakali
(kao grah) preko noći (od 4 do 12 sati).
Ako je kuhamo bez namakanja omjer vode je 1:3 ili 1:4.
Praktično:
2/3 šalice suhe kvinoe (20 dag, šalica od 240 ml) dostatna
je kao prilog četveročlanoj obitelji.
Tako skuhana kvinoa može poslužiti uz svako jelo, umjesto
riže, tjestenine, ili ukuhane tjestenine u juhi, za salatu, kao brašno od
kvinoe za kruh, ili kao desert.
Više o kvinoi pročitajte na: http://www.turistplus.hr/hr/quinoa__biljka_s_andskih_visina/2939/
![]() |