Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Lavanda je isto tako ukusan začin jelima vjerojatno mnogi ne znaju
Objavljeno: 19.12.2019. 14:28  
Lavanda je dobra i u jelima
Lavanda je dobra i u jelima

Lavanda je u narodu poznata i pod imenima Levande, Lovendula, despik ženski, mirisni despik.

 

Napisao: Artur Vaško

 

Prava lavanda je višegodišnji zimzeleni grm, a može narasti do visine od jednog metra. Na dugim i uspravnim izdancima izrastaju gusto poredani duguljasti uski zeleno-sivi listovi. Cvijetovi se pojavljuju u srpnju i kolovozu na 20 cm dugačkim stabljikama, osebujnog mirisa i svijetloplave do ljubičaste boje.

Monasi su je s obala Sredozemlja proširili sve do sjevera Europe. U Engleskoj je već u 16. st. uzgajaju, a prvi zapisi o njezinoj primjeni i ljekovitosti potječu iz pera Hildegarde. Lavanda je ime dobila od glagola "lavera" što znači prati budući da su je dodavali kupkama i vodi za umivanje lica, te vodi za pranje rublja.

Danas se lavandu uzgaja i plantažno i to zbog njene velike važnosti u proizvodnji parfema i sapuna. U prirodi samoniklo raste najčešće na suhim kamenitim i sunčanim obroncima, poljima i otočkim kamenjarima.

Da se osušenu lavandu koristi kao biljku za zaštitu od moljaca većini ljudi je poznato, ali da je ona isto tako ukusan začin jelima vjerojatno mnogi ne znaju.

Njezino lišće ima ugoda, aromatičan miris, a okus joj je trpko gorak i pomalo ljutkast. Podsjeća na ružmarin.

Kao začin koristi se nježne listiće koji se bere prije cvatnje. Može ih se sušiti, ali ih se može koristiti i svježe. Svježe nasjeckane listove dodaje se jelima od ribe, raznim varivima, umacima i jelima od mesa, najčešće ovčetini. Lavanda se može dodati octu ili maslinovom ulju čime postaje ukusan začin u pripremi raznih salata.

Lavanda je od davnina poznata i u narodnoj medicini u lječenju dišnih organa, visoke temperature, lupanja srca, prehlade i gripe, nesanice, depresije, želučanih smetnji i drugih bolesti.

  isprintaj članak