Pomoću kojih doskočica leća postaje lakše probavljiva | Objavljeno: 23.01.2021. 20:38 |
Znate li ovo o leći?
...da leća može biti teško probavljiva?
Leća, grašak i grah sadrže teško razgradive ugljikohidrate pod imenom rafinozi i stahilozi. Oni se mogu zadržati u želucu odnosno kruljiti u crijevima. Ipak, uz pomoć nekoliko doskočica dobivaju se iz mahunarki probavljiva jela, koja na temelju sadržaja prirodnih balastnih tvari upravo potiču probavljivost.
...pomoću kojih doskočica leća postaje lakše probavljiva?
Kod priprave leće (isto kod graška i graha) pazite da je najprije kratko zakuhate (najbolje u pilećoj juhi ili juhi od povrća), a zatim na niskoj temperaturi kuhate do kraja. Tako mogu složeni ugljikohidrati bolje nabubriti i lakše se probavljaju. Ocat, sok od limuna ili vino dodajte tek pri kraju kuhanja, jer oni usporavaju omekšavanje. Isto tako, vodovodna voda velike tvrdoće onemogućuje omekšavanje leće. U takvom slučaju mahunarke treba kuhati u stolnoj ili mineralnoj vodi. U načelu plodovi trebaju biti svježi, dakle mladi.
...kako možete povezati juhu od leće?
U nekim klasičnim kuharicama kremaste juhe od leće vežu se brašnom. Isti učinak postižete uz pomoć naprave za piriranje. Trećinu kuhane leće s malo juhe pirirajte i zatim umiješajte u juhu.
![]() |