Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Tu je je Bach učio svirati, a Goethe studirao
Objavljeno: 09.09.2020. 05:55  
Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a

Na slikama: Goethe i Burza; Augustusplatz i Paulinum; Augustusplatz; Bitka Naroda; Gradska nova vijećnica; Jaje koje otkucava; Nikolaikirche; park i željeznički kolodvor; Thomaskirche; Bach.

Leipzig je s 580.000 stanovnika najveći grad bivše Istočne Njemačke, odmah nakon Berlina. Veliki trgovi, prekrasne palače i crkve i najveća zgrada željezničke stanice u Njemačkoj. Britanska akademija za urbanizam proglasila ga je Europskim gradom godine za 2019. za svoja urbanistička rješanja i spoj s prirodom, a u njemu je Bach učio svirati, a Goethe studirao.

 

Napisali i snimili: Verica i Boris Pletikosa (http://pletikosa.com)


Prvo posjećujemo veličanstveni spomenik Bitka naroda koji se nalazi van grada. Koalicija od 320.000 vojnika iz dvadesetak naroda Pruske, Austrije, Švedske i Rusije porazila je 185.000 Napoleonaove vojnike 1813.godine. Time je počeo ubrzani pad Napolena i njegovih želja. Petina vojnika je poginula u tom masakru. Spomenik, visok 91 metar, podignut je 1898.godinea gradnju je utrošeno 300.000 tona granita i drugog kamena. I sama unutrašnjost je veličanstvena, a s vrha je predivan pogled. Kraj njega se nalazi i mali muzej.

 

Nova gradska vijećnica

Dok ulazimo u grad prolazimo pored Bayerischer Bahnhof, najstarije željezničke stanice u svijetu iz 1844.godine. Kolodvor je samo djelimično obnovljen nakon bombardiranja u II. svjetskom ratu. Vlakovi više ne voze, u njemu je pivnica u kojoj se može popiti i omiljeno mjesno pivo Gose. Slijedi nekoliko prekrasnih palača, a posebno se izdvajaju zgrada suda i iza nje knjižnica Albertina, obe s kraja 19. stoljeća, te gradska vijećnica Neues Rathaus iz 1905. godine, koja zbog tornjema naliči na dvorac. U stvari, izgrađena je na temeljima dvorca Pleißenburg. Njen glavni toranj je 114,7 metra visok i najviši je toranj od svih njemačkih gradskih uprava. Pogled odozgo na stari grad je prekrasan.

 

Bach

Dolazimo do crkve Thomaskirche odakle je najbolje gad obići pješice. Romanička crkva podignuta u 12. stoljeću, doživljava 1496. godine vanjsku preobrazbu u kasnogotičku, da bi unutrašnjost 1889. godine dobila današnji izgled. Tada je dodan i Mendelssohnov portal, čiji je spomenik u parku kod crkve. Crkva je poznata po tome što je u njoj učio svirati Johann Sebastian Bach. Čak od 1212. godine tu djeluje Dječački zbor, kojeg je vodio i sam Bach jedno vrijeme. 

 

Stara gradska vijećnica

Na velikom gradskom trgu Markt, na kojem je oduvijek bila zelena tržnica, nalazi se stara gradska vijećnica Altes Rathaus, dugačka zgrada s šest trokutastih zabata za koju je kamen temeljac položen 1556. godine. Prelaskom uprave u novu zgradu, tu su smjestili Gradski povijesni muzej s 53 metra dugom plesno dvoranom u kojoj su održavani kraljevski balovi i vjenčanja, a danas razni koncerti i druge priredbe. 

Prolaz ispod tornja vodi do drugog trga Naschmarkt na kojem je barokna zgrada Burze iz 17. stoljeća. Nekada su se u njoj okupljali trgovci i bankari, a danas je se može zakupiti za vjenčanja, poslovne skupove, koncerte, izložbe... Okružen restoranima, tu je i spomenik jednom ovdašnjem studentu - čuvenom pjesniku Goetheu, podignut 1903.godine. A za vrijeme kratkog boravka u gradu Friedrich Schiller je napisao svoju Odu radosti, koju je Ludwig van Beethoven pretočio u 9. simfoniju.

 

Augustusplatz

Najveći i najljepši gradski trg je Augustusplatz s raznim priredbama i proslavama. U mješavini raznih stilova dominira 142,5 m visoki neboder s vidikovcem i naljepšim pogledom na grad. Tik do je Paulinum, podignut u istom modernom stilu plavičastih tonova na mjestu stare zgrade sveučilišta čak i sa suvrmenom crkvomotvorenom prije pet godine. Na trgu su i zgrada Opere i baleta, a nasuprot je Koncertna dvorana. Ispred svake je fontana kao kontrast samoj zgradi. Demokratieglocke, jaje koje s vremena na vrijeme zvoni podsjećajući prolaznike na mirni razlaz sa socijalizmom i ujedinjenje sa zapadom. Zvono simbolizira otkucaje obližnje crkve Nikolaikirche, kojim se pozivalo na okupljanje i molitvu za mir, ustvari prosvjede protiv režima. Podignuta je 1185.godine, a odlikuju je zanimljivi stupovi i neobična boja.

 

Željeznički kolodvor

Šetamo do velikog parka s cvijećem pored željezničkog kolodvora sa zgradom dugom 350 metara, najvećom u Njemačkoj. I danas je grad veliko prometno središte. A mi, za kraj ostavljamo posjet jednoj od odličnih gostionica.

  isprintaj članak