Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Tu je je Bach učio svirati, a Goethe studirao
Objavljeno: 09.09.2020. 05:55  
Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a
  • Leipzig – drugi najveći grad bivšeg DDR-a

Na slikama: Goethe i Burza; Augustusplatz i Paulinum; Augustusplatz; Bitka Naroda; Gradska nova vijećnica; Jaje koje otkucava; Nikolaikirche; park i željeznički kolodvor; Thomaskirche; Bach.

Leipzig je s 580.000 stanovnika najveći grad bivše Istočne Njemačke, odmah nakon Berlina. Veliki trgovi, prekrasne palače i crkve i najveća zgrada željezničke stanice u Njemačkoj. Britanska akademija za urbanizam proglasila ga je Europskim gradom godine za 2019. za svoja urbanistička rješanja i spoj s prirodom, a u njemu je Bach učio svirati, a Goethe studirao.

 

Napisali i snimili: Verica i Boris Pletikosa (http://pletikosa.com)


Prvo posjećujemo veličanstveni spomenik Bitka naroda koji se nalazi van grada. Koalicija od 320.000 vojnika iz dvadesetak naroda Pruske, Austrije, Švedske i Rusije porazila je 185.000 Napoleonaove vojnike 1813.godine. Time je počeo ubrzani pad Napolena i njegovih želja. Petina vojnika je poginula u tom masakru. Spomenik, visok 91 metar, podignut je 1898.godinea gradnju je utrošeno 300.000 tona granita i drugog kamena. I sama unutrašnjost je veličanstvena, a s vrha je predivan pogled. Kraj njega se nalazi i mali muzej.

 

Nova gradska vijećnica

Dok ulazimo u grad prolazimo pored Bayerischer Bahnhof, najstarije željezničke stanice u svijetu iz 1844.godine. Kolodvor je samo djelimično obnovljen nakon bombardiranja u II. svjetskom ratu. Vlakovi više ne voze, u njemu je pivnica u kojoj se može popiti i omiljeno mjesno pivo Gose. Slijedi nekoliko prekrasnih palača, a posebno se izdvajaju zgrada suda i iza nje knjižnica Albertina, obe s kraja 19. stoljeća, te gradska vijećnica Neues Rathaus iz 1905. godine, koja zbog tornjema naliči na dvorac. U stvari, izgrađena je na temeljima dvorca Pleißenburg. Njen glavni toranj je 114,7 metra visok i najviši je toranj od svih njemačkih gradskih uprava. Pogled odozgo na stari grad je prekrasan.

 

Bach

Dolazimo do crkve Thomaskirche odakle je najbolje gad obići pješice. Romanička crkva podignuta u 12. stoljeću, doživljava 1496. godine vanjsku preobrazbu u kasnogotičku, da bi unutrašnjost 1889. godine dobila današnji izgled. Tada je dodan i Mendelssohnov portal, čiji je spomenik u parku kod crkve. Crkva je poznata po tome što je u njoj učio svirati Johann Sebastian Bach. Čak od 1212. godine tu djeluje Dječački zbor, kojeg je vodio i sam Bach jedno vrijeme. 

 

Stara gradska vijećnica

Na velikom gradskom trgu Markt, na kojem je oduvijek bila zelena tržnica, nalazi se stara gradska vijećnica Altes Rathaus, dugačka zgrada s šest trokutastih zabata za koju je kamen temeljac položen 1556. godine. Prelaskom uprave u novu zgradu, tu su smjestili Gradski povijesni muzej s 53 metra dugom plesno dvoranom u kojoj su održavani kraljevski balovi i vjenčanja, a danas razni koncerti i druge priredbe. 

Prolaz ispod tornja vodi do drugog trga Naschmarkt na kojem je barokna zgrada Burze iz 17. stoljeća. Nekada su se u njoj okupljali trgovci i bankari, a danas je se može zakupiti za vjenčanja, poslovne skupove, koncerte, izložbe... Okružen restoranima, tu je i spomenik jednom ovdašnjem studentu - čuvenom pjesniku Goetheu, podignut 1903.godine. A za vrijeme kratkog boravka u gradu Friedrich Schiller je napisao svoju Odu radosti, koju je Ludwig van Beethoven pretočio u 9. simfoniju.

 

Augustusplatz

Najveći i najljepši gradski trg je Augustusplatz s raznim priredbama i proslavama. U mješavini raznih stilova dominira 142,5 m visoki neboder s vidikovcem i naljepšim pogledom na grad. Tik do je Paulinum, podignut u istom modernom stilu plavičastih tonova na mjestu stare zgrade sveučilišta čak i sa suvrmenom crkvomotvorenom prije pet godine. Na trgu su i zgrada Opere i baleta, a nasuprot je Koncertna dvorana. Ispred svake je fontana kao kontrast samoj zgradi. Demokratieglocke, jaje koje s vremena na vrijeme zvoni podsjećajući prolaznike na mirni razlaz sa socijalizmom i ujedinjenje sa zapadom. Zvono simbolizira otkucaje obližnje crkve Nikolaikirche, kojim se pozivalo na okupljanje i molitvu za mir, ustvari prosvjede protiv režima. Podignuta je 1185.godine, a odlikuju je zanimljivi stupovi i neobična boja.

 

Željeznički kolodvor

Šetamo do velikog parka s cvijećem pored željezničkog kolodvora sa zgradom dugom 350 metara, najvećom u Njemačkoj. I danas je grad veliko prometno središte. A mi, za kraj ostavljamo posjet jednoj od odličnih gostionica.

  isprintaj članak