Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Libija je daleko manje okrenuta prema zapadu nego Tunis
Objavljeno: 13.12.2012. 16:07  
Libija za sladokusce
Libija za sladokusce

Libija je daleko manje okrenuta prema zapadu nego Tunis, a pod utjecajem Gaddafija je gastronomija čak otišla i jedan korak unazad. Vođa je osobno volio jednostavnu beduinsku kuhinju koju je zalijevao gorko-slatkim Tuareg čajem, začinjenim pustinjskom kaduljom, premda je svoje nepce u proljeće također mogao maziti terfezom, odabranim libijskim pustinjskim gomoljačama. U Libiji nema alkohola - barem ne službeno, ali ako malo potražite, možda uspijete dobiti kapljicu dobrodošlice u obliku crnopečenog viskija.

Iako je osvajanje od strane starih Rimljana Libiju s fantastičnim povijesnim zidinama malo unazadilo, od toga je profitirala tripoliška kuhinja i to tek u 17. stoljeću kad su se počeli osjećati talijanski utjecaji koji su se kasnije pomiješali s otomanskim. Unatoč tome što je danas manje gastronomski kultiviran nego susjedne zemlje, danas je u Libiji razvijena strast prema tjestenini (pasta) i jelima od svježe ribe – riba se najčešće ujutro lovi i isti dan dolazi svježa na stol. Couscous je i ovdje vrlo omiljen, tradicionalno se priprema iz prosa i povremeno se poslužuje uz meso, dok jelo kao što je mashi dolma (punjeno povrće) potječe iz Turske.

Libijci se prije svega iskazuju s shorbama, začinjenim juhama bez mesa, i pecivom uz te juhe. Raznoliko i rafinirano pripremljena, peciva su od onih napravljenih na turski do peciva napravljenih na talijanski način. Slastičarnice s klima uređajima rade do kasno u noć i jako dobro posluju. Doručak također ostavlja dobar gurmanski osjećaj i to sa svježim bijelim sirom, mesnatom rajčicom, datuljama i crnim maslinama.

 

Vrhunski doživljaj jela

Nakon što padne mrak, uzmite taksi i odvezite se brzom prometnicom Al Fatih do tržnice Hoffra s morskim plodovima. Nije možda uređena lijepo i sa stilom, ali ćete zato tamo naći tunu, trilju, zubatog grgeča, jegulju, šarana, morskog grgeča, lignje, posude pune živih garnela, sve izloženo za prodaju kako bi se nakon toga mogle savršeno pripremiti i konzumirati u malim restoranima. Gužva u gostionicama je velika i još je pojačana oblacima dima u kojima uživaju libijske obitelji i obitelji stranaca. Oni svi ulaze unutra kako bi pod svaku cijenu uhvatili stol s pogledom na more. Salata kao što je zaalouk je izvrsna i samo nedostaje još boca Sancerre.

 

Što ponijeti sa sobom?

Mjedene i bakrene posude, tučak i mužar se prodaju kod tornja sa satom na souku odmah pored Essaa trga, gdje se okupljaju domaći pušači vodenih lula. Ručno izrađene umjetnine se inače ne mogu kupiti. Stoga, zadržite svoju pažnju na sirupu od datulja, mesnatim datuljama, suhom voću i orašastom voću svih vrsta (uključujući najbolji lješnjak koji ste ikada jeli).

  isprintaj članak