Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Spaljivanje vatre i jorgovana simbolizira vrijeme kada su rimski carevi progonili i mučile kršćane
Objavljeno: 02.07.2019. 08:55  
LilaLo festival od 10. do 14. srpnja 2019. godine u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici
LilaLo festival od 10. do 14. srpnja 2019. godine u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici

Drugi po redu festival LilaLo održat će se od 10. do 14. srpnja 2019. godine u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici, a tema festivala je svijetla lila koja osvjetljava budućnost i izaziva optimizam. 

"LilaLo" je glazbeno-svečani festival koji potiče stvaralaštvo mladih ljudi, posvećen narodnim običajima i izvornosti poznatoj u gradu Loznici i u Podrinju. Festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastao je u želji da se tradicionalno i suvremeno spoji i sačuva za buduće generacije. U festivalskim danima publika može uživati ​​u vrhunskim koncertima, DJ izvedbama, događajima, kazališnim predstavama, programima za djecu, izložbama, kinima na otvorenom, nastupima kulturnih i umjetničkih društava, etno bazarima (sajmovima), interaktivnim radionicama starih obrta i sudjelovanju u dobrotvornoj priredbi! 

 

Lilanje

U slučaju Srba, uobičajeno je vidjeti ljiljane napravljene uoči velikog blagdana Petrovdana (12. srpnja) od mladog kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gdje se ljudi okupljaju, na trgovima, raskrižjima, a djeca i mladi sudjeluju u njoj. Spaljivanje vatre i jorgovana simbolizira vrijeme kada su rimski carevi progonili i mučile kršćane, vezujući ih drvenim stupovima, namakavajući ih smolom i spaljujući ih. Njihova su tijela gorjela u to vrijeme poput mjehurića, osvjetljavajući trgove poput današnjih simboličnih požara i ljiljana. Ova narodna tradicija se do danas sačuvala u Podrinjsku. Već u predvečerje Petrovdhana prisutan je duh predaka, a plamen jorgovana budi mlade i najmlađe.

  isprintaj članak