Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Četiri do šest tjedana u proljeće i jesen
Objavljeno: 13.11.2012. 13:13  
Linjanje
Linjanje

Linjanje je problem kojemu treba pristupiti ozbiljno i ako ste vlasnik dugodlakog psa ili mačke trebate ih četkati i iščešljavati svakodnevno i to do sat vremena. Isto je tako zabluda da kratkodlake pse i mačke ne treba četkati i njegovati im dlaku.

 

Piše: Marga Domes-Čamagajevac, dr. vet. med.

 

Nakon izuzetno vrućeg ljeta zakoračili smo u jesen koja nas je podarila svim svojim čarima, ali i mislima o zimi zimskoj odjeći. Tako se i naši kućni ljubimci, psi i mačke, pripremaju za hladne dane što se prim jećuje po povećanoj količini dlake na tepihu, namještaju i po kutovima u kući. Životinje se više čiste, ližu i protresaju budući da im smeta stara dlaka koja treba otpasti i napraviti “mjesto” za novu - deblju zimsku dlaku. Poznato je da životinjska dlaka raste stalno i da psi i mačke imaju debeli sloj dlake koji čini velik broj pojedinačnih dlačica što rastu iz korijena. Iz jednog korijena raste više dlačica - jedna osnovna ili “zaštitna” dlaka koja pripada vanjskom krznu i nekoliko drugih koje čine mekši donji dio krzna. Korjeni dlake imaju mali mišić, a njegovo stezanje uzrokuje “kostriješenje” dlake.

 

Četiri do šest tjedana u proljeće i jesen

Linjanje - gubitak dlake i promjena krzna traje obično četiri do šest tjedana dva puta godišnje (u proljeće i jesen). To je problem kojemu treba pristupiti ozbiljno i ako ste vlasnik dugodlakog psa ili mačke trebate ih četkati i iščešljavati svakodnevno i to do jedan sat. Isto je tako zabluda da kratkodlake pse i mačke ne treba četkati i njegovati im dlaku.

 

Važnost redovne njege dlake

Razlikujemo pet osnovnih tipova pseće dlake: duga, svilenkasta, kovrčava koja se ne linja, glatka i oštra. Uz to imamo još i šestu grupu - “ekstremi”. Svaka od tih vrsta dlake zahtijeva posebnu njegu i postupak, ali načela rasta i čimbenici zdravlja za sve su jednaki. Glavni cilj redovne njege dlake je odstranjivanje otpale dlake te čišćenje kože i žive dlake. Za njegu dlake služimo se posebnim priborom: četkama, češljevima i psećim rukavicama.  Oni nam služe za isčetkavanje i raščešljavanje, te skupljanje mrtve dlake.Uz redovno četkanje preporuča se psa i mačku pred zimu okupati. Inače, kupanje se preporuča dva puta godišnje (u proljeće i jesen) i to s PH neutralnim šamponima da se ne ošteti zaštitni sloj na koži našeg kućnog ljubimca. Sušenje sušilom nije preporučljivo zbog isušivanja kože, a uz to se i mnoge životinje plaše njegovog neugodnog zujanja. Uz ove kozmetičke zahvate preporuča se i pregledati nokte i po potrebi ih skratiti, te jastučiće na šapama. Ako su oni ispucali i suhi dobro ih je pred vlažni period namazati maslinovim uljem ili lanolinom da se oporave i očvrsnu za zimski period i susret s hladnoćom i soli. Pogledajte i uši, pa ako primijetite da u ušnom kanalu ima puno dlačica odstranite ih ili odvedite psa do veterinara da on to napravi. Pred zimu treba životinje preventivno “očistiti” od crijevnih nametnika davanjem odgovarajućih preparata direktno u usta, u hrani ili injekciono (Pratel, Drontal, Droncit solucija). Istovremeno treba provjeriti ima li naš ljubimac “podstanare” tj. buhe. Ako ih nađete i njih se treba riješiti, a najučinkovitija sredstva su Frontline spray ili Spot on. U periodu linjanja dobro je u hranu davati svakodnevno i psima i mačkama “Murnil”, vitaminsko - mineralni dodatak za kožu i dlaku.

 

Puno pripreme za zimsko razdoblje

Kod nekih pasmina pasa (njemački ovčar, chau-chau, škotski ovčar, foxterier, shar-pei) u vrijeme linjanja dolazi do pojave ekcema na koži. Životinja se intenzivno liže i grize i češe na određenim mjestima (korijen repa, hrbat leđa, butovi, vrat) te se stvaraju sekundarne infekcije. Na tim mjestima dolazi do jakog crvenila, dlaka je prorijeđena, dolazi do gnojenja pa se širi neugodan miris. U tim slučajevima treba čim prije otići do veterinara, jer taj problem zahtijeva i opće i lokalno liječenje životinja.

Životinje koje su sklone upali paraanalnih žlijezda (mirisne žlijezde) svakako treba odvesti do veterinara da im ih pregleda i isprazni ili ispere jer njihova upala dovodi isto do intenzivnog češanja i produženog linjanja. Nakon svega navedenog uočljivo je da je pred vama puno posla za pripremu vašeg kućnog ljubimaca za zimsko razdoblje pa se čim prije dajte na posao!


  isprintaj članak