Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ovih vrućih dana na hrvatskim vodama pretežno je lovljena sitna bijela riba
Objavljeno: 19.08.2012. 14:23  
Ljetni blink - leptir je “zakon”
Ljetni blink - leptir je “zakon”

Ovogodišnje velike vrućine i (pre)sušna razdoblja utjecali su i na riblji svijet i uspjeh u ribolovu. Izuzmu li se amur i tolstolobik, vijesti o ulovima ostalih slatkovodnih vrsta su zaista dosta skromne.

Piše: Siniša Slavinić

 

Ovih vrućih dana na hrvatskim vodama pretežno je lovljena sitna bijela riba, te vrlo dobro babuška, ali dubinskim tehnikama i plovkom. Kada je u pitanju špinjanje ili blinkanje odnosno ribolov varalicom, kako bi se pravilno mogla nazvati ta tehnika ribolova, ljeto i vrući dani imaju svojih čari iako su, gledamo li neke vrste riba, najlošiji dani za ribolov.

 

Treba biti uporan

No za prave blinkeraše nema “mrtve sezone”. Lovi se 365 dana u godini. Kada je štuka u pitanju onda je ljeto najslabije doba godine, posebice na zatvorenim vodama. Razloga je više. Prije svega štuka sada ima na raspolaganju obilje hrane, puno zaklona i teže ju je prevariti. Kako je voda topla štuku je najlakše prevariti u ranim jutarnjim satima. Svakako je tražite u dubljim slojevima vode. Otvorene vode su, kada je štuka u pitanju, sasvim druga priča. Toplo ih preporučamo za blink štuke i to na prijelazima iz brzaka u mirnije dijelove vodotoka, iza potopljenih prepreka i sl. Na otvorenim vodama nećete imati problema niti s izbačajima varalica, niti s pretjeranim  vodenim raslinjem. Sada u špinjanju treba biti uporan i uspjeh neće izostati. Iako se ljeti ne love veliki primjerci štuke, na varalicu imate šansu uloviti raznoliki riblji svijet. Uz štuku udarit će rado klen, grgeč (obični i pastrvski), a u večernjim i noćnim satima i som. U večernjim satima ili rano ujutro na varalicu će se zaletjeti i smuđ.

 

Uz sitnež idu i grabežljivci

Vrlo dobri rezultati u blinkanju štuke, ali i ostalih grabežljivaca sada se postiže na ušćima raznih kanala i rječica u veće i rijeke. Tu se rado skuplja sitna riba, a gdje je sitnež tu su i grabežljivci.

Praksa govori da su sada najučinkovitije i najuniverzalnije leptir varalice i to one u veličinama od broja 3 do 4. Za štuku posebice preporučamo one tvrtki Mepps, Aglia, Long i Comet, te rapaline odnosno bluefoxove Vibrax sa i bez perjanice na trokutima. Riječ je o varalicama na koje ćete uz štuku loviti i krupnog klena ili grgeča. Od žlica sada “pale”, barem kada su štuka i som u pitanju, teže varalice poput DAM-ovih legendarnih effzetta. Naime, njima se efikasno mogu pretraživati virovi i dubljiši tekućica. Teške su i rade već pri sasvim sporom vođenju.

Iako smo više pristaše tvistera u ribolovu grgeča i smuđa, na bijele i žute u propadanju često se primi štuka, pa i som.

Vobleri su posebna priča vezana uz ljetni blinkeraj. Rapalin Shad Rap Shallow Runner u dužinama od 5 i 7 cm, te Orginal u dužinama od 7 i 9 cm pokazali su se najzanimljivijim modelima za štuku. od boja preporučamo onu oznake S (mala uklija tamnih leđa) i TSD (zelenkasta leđa). Posljednjih godina ponovno su na našem tržištu top vobleri “Ružno pače” te domaći “Crni labud” koji je proizvod vukovarskih ribolovaca.

Na zatvorenim zatravljenim terenima štuku pokušajte prevariti s rapalinom žicom Minnow Spoon sa zaštitnom žicom na udici koja onemogućuje kvačenje varalice za travu i slične prepreke u vodi. 

U ribolovu grgeča pokušajte s Risto Rab voblerima, a za bolena Skitter Popima ili rapalin Skiter Prop - torpedo koji je učinkovita varalica za ribolov bolena u brzacima i u struji.

  isprintaj članak