Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U
Sudionici će i kušati pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino iz sve četiri hrvatske vinske regije
Objavljeno: 16.07.2019. 11:20  
Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice
Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice

Ovoga tjedna u Zagrebu započinje projekt besplatnih vinskih radionica pod nazivom „Ljeto za vinoljupce" u organizaciji udruge Vinoljupci. Ukupno četiri radionice na rasporedu su 16., 18., 19. i 20. srpnja, s početkom u 17,30 sati, a održat će se u ugodnom ozračju restorana Klub književnika na glavnom zagrebačkom trgu. 

Tema radionice su osnove o vinu, a želja je organizatora ovim projektom povećati razinu vinske kulture i skrenuti pažnju javnosti na važnost očuvanja hrvatskih izvornih sorti vina. 

Polaznici radionica moći će naučiti najvažnije činjenice o svjetskoj proizvodnji vina, dobiti pregled najpoznatijih svjetskih sorti, upoznati se s vinskim regijama Hrvatske, naučiti koje su najvažnije hrvatske izvorne sorte, kako izgleda vinifikacijski proces, kako pravilno ohladiti, otvoriti i poslužiti vino, a očekuju ih i osnove vinskog bontona. Sve su radionice sadržajno jednake i dovoljno je doći na jednu radionicu iz ciklusa.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, sudionici će i kušati pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino iz sve četiri hrvatske vinske regije. Na pojedinim radionicama gostovat će vinari i vinski znalci koji polaznicima prenijeti iskustva iz vlastite prakse. 

Prilikom osmišljavanja ovog projekta značaj je dan izvornim hrvatskim sortama vina, koje će na radionicama biti zastupljene sa čak pet etiketa. Od bijelih sorti kušat će se škrlet, dubrovačku malvasiju i maraštinu, a od crnih teran i plavac. No, ne smijemo zaboraviti spomenuti i graševinu, koja iako nije izvorna, ali spada među najvažnije i najrasprostranjenije sorte vina u Hrvatskoj.

Ulaganje u poduku potrošača od neupitne je važnosti za uspjeh na prilično malom vinskom tržištu kao što je Hrvatska. Dosadašnje iskustvo pokazuje kako posjetitelji vinskih događanja u režiji Vinoljubaca, ohrabreni opuštenim pristupom u kojem se od njih ne očekuje prethodno vinsko predznanje, u vrlo kratkom roku postaju pravi mali ambasadori vina i vinske kulture. 


 

  isprintaj članak