Grad blizanca u Indiji
Ova neobičnost rođenja velikog broja blizanaca zabilježen je iu gradovima Igbo-Ora u Nigeriji i Cândido Godói u Brazilu. ...
Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja
Klice otporne na antibiotike proširile su se i u perilice rublja u kućanstvima, ali i u dječjim bolnicama lako ih je naći ukoliko perete rublje novorođenčadi. ...
Kada snižavati cijene i koja je važnost ulaganja u ljude
Tijekom panela na HOW festivalu stalno se spominjalo Tursku kao konkurencija, a svi su sudionici zajedno zaključili da dugoročno gledano, spuštanje cijena nije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Sudionici će i kušati pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino iz sve četiri hrvatske vinske regije
Objavljeno: 16.07.2019. 11:20  
Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice
Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice

Ovoga tjedna u Zagrebu započinje projekt besplatnih vinskih radionica pod nazivom „Ljeto za vinoljupce" u organizaciji udruge Vinoljupci. Ukupno četiri radionice na rasporedu su 16., 18., 19. i 20. srpnja, s početkom u 17,30 sati, a održat će se u ugodnom ozračju restorana Klub književnika na glavnom zagrebačkom trgu. 

Tema radionice su osnove o vinu, a želja je organizatora ovim projektom povećati razinu vinske kulture i skrenuti pažnju javnosti na važnost očuvanja hrvatskih izvornih sorti vina. 

Polaznici radionica moći će naučiti najvažnije činjenice o svjetskoj proizvodnji vina, dobiti pregled najpoznatijih svjetskih sorti, upoznati se s vinskim regijama Hrvatske, naučiti koje su najvažnije hrvatske izvorne sorte, kako izgleda vinifikacijski proces, kako pravilno ohladiti, otvoriti i poslužiti vino, a očekuju ih i osnove vinskog bontona. Sve su radionice sadržajno jednake i dovoljno je doći na jednu radionicu iz ciklusa.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, sudionici će i kušati pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino iz sve četiri hrvatske vinske regije. Na pojedinim radionicama gostovat će vinari i vinski znalci koji polaznicima prenijeti iskustva iz vlastite prakse. 

Prilikom osmišljavanja ovog projekta značaj je dan izvornim hrvatskim sortama vina, koje će na radionicama biti zastupljene sa čak pet etiketa. Od bijelih sorti kušat će se škrlet, dubrovačku malvasiju i maraštinu, a od crnih teran i plavac. No, ne smijemo zaboraviti spomenuti i graševinu, koja iako nije izvorna, ali spada među najvažnije i najrasprostranjenije sorte vina u Hrvatskoj.

Ulaganje u poduku potrošača od neupitne je važnosti za uspjeh na prilično malom vinskom tržištu kao što je Hrvatska. Dosadašnje iskustvo pokazuje kako posjetitelji vinskih događanja u režiji Vinoljubaca, ohrabreni opuštenim pristupom u kojem se od njih ne očekuje prethodno vinsko predznanje, u vrlo kratkom roku postaju pravi mali ambasadori vina i vinske kulture. 


 

  isprintaj članak