Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Što je sa psima kao su izraziti čuvari dvorišta?
Objavljeno: 15.01.2013. 13:28  
Ljut kao pas
Ljut kao pas

Držanje kućnih ljubimaca u svom domu ni u kojem slučaju ne bismo smjeli promatrati samo kao razbibrigu. Za razborito držanje kućnih ljubimaca potrebno je dobro poznavanje njihovih potreba.

Iako se pse uzgaja za strogo određene svrhe, ipak su najbrojniji oni koji služe za rekreaciju ii samo za druženje (kućni ljubimci u užem smislu). Toj kategoriji pasa posvećuje se najviše pozornosti. Ne štedi se za njegu, prehranu i zdravlje. Što je sa psima koji nisu tako njegovani, a služe izrazito kao psi čuvari dvoršita?


Napisao: Zvonko Olujić, vet. med.

 

Svaka druga obitelj u Hrvatskoj drži kućne ljubimce. No, na žalost, kultura držanja ovih životinja jo uvijek daleko zaostaje za standardom brige o njima koji je danas uobičajen u većini zapadnoeuropskih zemalja.

Pse uglavnom drže seoska kućanstva, prije svega u sredinjem i sjevernom dijelu Hrvatske. Odnose se prema njima više kao prema domaćim životinjama negoli kao kućnim ljubimcima koji čovjeku čine društvo i razonodu. Psa se uglavnom koristi za čuvanje kuće i u lovu. Ovakvo shvaćanje uloge kućnog ljubimca (čuvar dvorišta) odražava se i na kakvoću brige o njemu. U razgovoru s vlasnicima ustanovljeno je da su navedeni psi 60% mjeašnci (“avlijaneri”, “potpuri” ili “tko ti ga zna, ali je pravi”). Po spolu prevladavaju mužjaci (80%). Cijeli životni vijek provedu u dvorištu (80%), ne smiju ulaziti u kuću, vezani su na lanac i rijetko pušteni s lanca preko noći. Vlasnici tvrde kako ih trebaju kao čuvare kuća. Najčeći razlog je “zaštita od lisica”. Svi vole svoje pse, a hrane ih (95%) ostacima sa stola (tzv. domaćom hranom), salamom i kruhom. U posudama često nema vode za piće u vrijeme najvećih sparina. Često zatičemo ostatke kostiju, slanine i dr. Psetarnice (kućice) su drvene, krovšita najčešće pokriva lim, bez zaklona od kiše i sunca.

Podijeljeno je mišljenje (40%-60%) o opasnom psu prema stranim osobama. Pri nabavi novog ljubimca odlučni su imati psa čuvara (85%), za lov (10%), za razonodu (5%). Dehelmintizaciju neki provode na svoju ruku (oko 2%), dok ostali potvrđuju da to obavljaju veterinari pri cijepljenju pasa protiv bjesnoće. Sredstva protiv ektoparazita posjeduje i primjenjuje većina vlasnika. Zanemariv je broj vlasnika koji znaju o zaraznim bolestima (zoonozama). O svom “kućnom ljubimcu” brinu svi ukućani osim vlasnika.

Ne može se reći da vlasnici na navedenom području ne vole pse. Uloga je psa, međutim, drugačija nego u snažnije urbaniziranim sredinama zapadnoeuropskog svijeta, to se odražava i na odnos prema kućnom ljubimcu. Posljednjih se godina ipak povećava osjećaj odgovornosti vlasnika životinja, kao i znanje o njihovim potrebama. 

  isprintaj članak