Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Anketa


NALAZITE SE U
Papreni sastojak kapsaicin ih čini ljutima
Objavljeno: 09.12.2019. 08:49  
Ljute papričice
Ljute papričice

Ljutinu papričice zahvaljuju sastojku nazvanom kapsaicin. Što ga više sadrže, ljuće su. Naziv tog sastojka nastao po nazivu roda Capsicum iz kojeg je prvi puta izdvojen.

Tek je u drugoj polovici 19. stoljeća otkriveno da taj sastojak stvara osjećaj pečenja kod ljudi i životinja u dodiru s tkivom.

Najviše ga ima u žilama i tkivu ploda u dijelu gdje se nalaze sjemenke, a u mesnatim dijelovima se nalazi u manjoj količini.

Dobro je znati da su zrele papričice, i one koje rastu u toplijim krajevima, ljuće. 


  isprintaj članak