Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna? ...
Što možemo naučiti o starenju
Pas ima duži život od miša, a konj duži život od psa, a slon ima duži život od konja, ali nije uvijek tako. ...
Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Papreni sastojak kapsaicin ih čini ljutima
Objavljeno: 09.12.2019. 08:49  
Ljute papričice
Ljute papričice

Ljutinu papričice zahvaljuju sastojku nazvanom kapsaicin. Što ga više sadrže, ljuće su. Naziv tog sastojka nastao po nazivu roda Capsicum iz kojeg je prvi puta izdvojen.

Tek je u drugoj polovici 19. stoljeća otkriveno da taj sastojak stvara osjećaj pečenja kod ljudi i životinja u dodiru s tkivom.

Najviše ga ima u žilama i tkivu ploda u dijelu gdje se nalaze sjemenke, a u mesnatim dijelovima se nalazi u manjoj količini.

Dobro je znati da su zrele papričice, i one koje rastu u toplijim krajevima, ljuće. 


  isprintaj članak