Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Papreni sastojak kapsaicin ih čini ljutima
Objavljeno: 09.12.2019. 08:49  
Ljute papričice
Ljute papričice

Ljutinu papričice zahvaljuju sastojku nazvanom kapsaicin. Što ga više sadrže, ljuće su. Naziv tog sastojka nastao po nazivu roda Capsicum iz kojeg je prvi puta izdvojen.

Tek je u drugoj polovici 19. stoljeća otkriveno da taj sastojak stvara osjećaj pečenja kod ljudi i životinja u dodiru s tkivom.

Najviše ga ima u žilama i tkivu ploda u dijelu gdje se nalaze sjemenke, a u mesnatim dijelovima se nalazi u manjoj količini.

Dobro je znati da su zrele papričice, i one koje rastu u toplijim krajevima, ljuće. 


  isprintaj članak