Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Indijanci su nekada pušili biljku lobeliju za liječenje astme
Objavljeno: 02.03.2021. 09:33  
Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati

Lobelija je privlačna jednogodišnja biljka s mnogim podvrstama. Neke od njih uključuju i dvogodišnje vrste. Lobelia je lagana za uzgoj, bezbrižna biljka koja uživa u hladnom vremenu. Ovo ljetno cvijeće i dalje će cvjetati tijekom prvog mraza. 

 

Lobelija je dragocjeni sastojak vrta

Iako postoje brojne sorte biljaka lobelije, u kućnom vrtu obično se vidi samo neke: L. inflata (indijanski duhan), L. cardinalis (kardinalni cvijet) i L. siphilitica. Zanimljivo je kako je naziv indijanski duhan izveden iz činjenice da su Indijanci nekada pušili biljku lobeliju za liječenje astme dok su svojevremeno liječnici propisivali tu biljku da izazove povraćanje. 

Iako je većina podvrsta kompaktna i rastu u visinu samo 7 do 12,5 cm, druge će narasti do jednog metra. Boje su također promjenjive, a na raspolaganju su bijele, ružičaste, crvene i plave vrste. Međutim, ljubičasto-plava je vjerojatno jedna od najčešće viđenih. 

Ove biljke izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. Lobelija će rasti gotovo bilo gdje. Sjeme lobelije može se sijati izravno u vrt ili u zatvoreni prostor za kasnije presađivanje. Ove biljke obično trebaju područje s puno suncem, ali će prihvatiti polusjenu. Također više vole vlažno, bogato tlo. 

Krenite u sadnju u zatvorenom prostoru otprilike 10 do 12 tjedana prije posljednjeg mraza u vašoj regiji. Sitno sjeme rasporedite na vrh zemlje i temeljito zalijte. Smjestite ih na toplo, dobro osvijetljeno mjesto. Sadnice bi trebale niknuti u roku od tjedan ili dva, a tada ih možete početi prorjeđivati. Nakon što nestane sva opasnost od mraza i biljke budu visoke najmanje 5-7,5 cm, presadite ih u vrt - na razmaku od 10-15 cm. 

Jednom posađena zahtijeva malo održavanja. Tijekom vrućih, sušnih razdoblja treba je često zalijevati, posebno one u posudama. Po želji se tekuće gnojivo opće namjene može dodavati jednom mjesečno ili svakih šest tjedana. Lobelia bi trebala uljepšati vrt lijepim cvjetovima oko sredine ljeta, nastavljajući cvbasti sve do prvog mraza. Iako nije potrebno, biljke lobelije možete prorjeđivati kako biste održali uredan izgled.

  isprintaj članak