Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i škrleta
Objavljeno: 17.07.2018. 14:11  
Lonjsko polje i škrlet
Lonjsko polje i škrlet

Krajolik poplavnih površina, izvornu posavsku kulturu i uščuvana sela s poznatim posavskim kućama, baroknu crkvu sv. Ane, okusiti bogatstvo izvorna jela uz izvorni škrlet, plovidbu Savom i posjet Parku prirode Lonjsko polje doživjeli su novinari iz dvadesetak uredništva.

 

U moslavačkom čardaku

Jedno od takvih mjesta je vinarija August Dijane i Marka Sušca. Radi se o moslavačkom čardaku, zaštićenom objektu izvorne arhitekture, u kojem su gostionica s terasom, četiri dvokrevetne sobe, kušaonica za dvadesetak osoba i vinarija u kojoj se prozvodi škrlet, pinot bijeli i frankovku.

 

Žena posvećena tradiciji

U Etnografskom muzeju i galeriji „Zorka Sever“ u Popovači, ravnatelj Josip Đoni Kovač je rekao kako je „Zorka Sever bila multimedijalna umjetnica, slikar, etnograf, lingvist i pripovjedač, pjesnik i zaljubljenica u rodni zavičaj – Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvornih radova te osmišljavanju vlastitih.“

 

Osekovo

Osim prijemnog centra u Čigoču, Krapju i Repušnici počinje i  izgradnja novog prijemnog centra u Osekovu vrijednog 16 milijuna kuna, a među turističkim zanimljivostima je i barokna crkva sv. Ane izgrađena 1729. godine.   

 

Selo s najviše roda

U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoć, selo s najviše gnijezda roda u Hrvatskoj. Svake godine u lipnju obilježavaju Dan roda "Štrokovo"  prema muškoj rodi koju u Posavini nazivaju štrok. Selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine, a u jednoj takvoj smješten je i turističko-ugostiteljski objekt "Tradicije-Čigoč" u vlasništvu obitelji Barić.

„Drvena kuća se nalazila u susjednom selu te je bila u jako lošem stanju. Željeli smo je preseliti u selo Čigoć, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Preseljenje je započelo 2006. godine prema pravilima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i uz potporu nizozemske vlade." - ispričao je vlasnik Mladen Barić i ponudio pogačice „Čigočice“, fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđa što je sve sljubljeno sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. To vino svijetlo žute boje i nižih alkohola, cvjetnih mirisa akacije i lipe dobro je poslužiti uz bijelu ribu, jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

 

Pioniri turizma

U Mužilovčici - selu lastavica, na seoskom turizmu Ravlić, a u srcu Parka prirode Lonjsko polje, vlasnica Zlatica Ravlić je istaknula kako je njena obitelj ponosna na obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici koja je upisana na Listu kulturnih dobara RH. “Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući “korablji”, a posebno bih istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata ponuda tradicionalnih jela svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce.“ - istaknula je vlasnica Zlatica Ravlić.

 

Na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu

Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji. Domaćini Igor i Mladen Bojanić kažu: „Na našem imanju se nalaze objekti stari između 100 i 300 godina. Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina obnavljali objekte što dokazuju i fotografije kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane, nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što su ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti čamcima i slično. Specijalitet kuće je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem.“ 

U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno imanje - pansion Tišina, Ilije Božića, s devet soba s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom sa 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta.

 

Jedini živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi

Krapje, selo graditeljske baštine, u kojem je 80 obnovljenih kuća starijih više od stotinu godina, čija je građa kalana ili tesana, postalo je europski spomenik kulturne baštine A-kategorije. U Krapju, se nalazi i ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save, koji je radi gnjezdilišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji. Dodajmo kako je Lonjsko polje 1990. godine proglašeno Parkom prirode, rasprostire se na 50.650 hektara i u njemu živi oko 250 vrsta ptica, a ujedno je i najveće mrijestilište riba u Europi. Posebno je važno stanište za ptice, a jedini je živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi.

Teletinu, junetinu, svinjetinu, puretinu i nezaobilaznu ribu može se pojesti “Kod ribiča” na ulazu Parka prirode Lonjsko polje u Jasenovcu. U ponudi je i smještaj u 12 soba. Za turiste se tu organizira i panoramska vožnja  brodom „Katarina 1“ po rijeci Savi sve do ušća Une.

 

Ljepota koja nadmašuje očekivanja turista

“Ljepota koja nadmašuje očekivanja turista” – riječi su koje izgovara Hrvoje Mlinarević ,vlasnik Eko-etno sela Strug u selu Plesmo u središtu Posavine i nadodaje: “Nedirnute obale Struga i posavsku kulturu sela, nadopunili smo s obnovljenim izvornim posavskim hrastovim kućama. Na našem imanju raspolažemo s 20 kreveta, u šest dvokrevetnih soba i dva dvosobna apartmana uređenim na starinski način i spojem suvremene tehnologije i bazena.” U gostionici i pečenjari nude izričito posavsku hranu i moslavačko vino.

 

Dah prošlosti svega sat i pol od Zagreba

„PP Lonjsko polje, tisućljetna povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština, vjesrki objekti, izvorna i slikovita sela u kojima se služi domaća hrana i izvorna vina, brojna lovna i ribolovna područja, udaljeni su samo samo sat i pol vožnje automobilom iz Zagreba. Neka to bude i vaš izbor.“ – rekao je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

(Pripremio: T. Radić, snimio: Marko Čolić)

  isprintaj članak