Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Poduku od 5. do 7. studenog predvode stručnjaci s područja održivog razvoja za obrazovanje Sveučilišta u Zürichu
Objavljeno: 04.11.2019. 15:21  
Lora - projekt kojim škole uvode održivi razvoj u svoje zajednice
Lora  - projekt kojim škole uvode održivi razvoj u svoje zajednice

Udruga Bioteka provodi projekt "Lora – laboratorij održivog razvoja” kojim će izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj za osnovne škole i organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. Program će biti osmišljeni i ostvareni partnerstvom udruga Bioteka, BIOM i Hyla te Osnovne škole Borovje iz Zagreba, uz pridruženu suradnju 20 osnovnih škola, po jedne iz svake županije u Republici Hrvatskoj. Projekt je započeo 1. lipnja 2019., a provodit će ga se do 31. ožujka 2021. godine.

U listopadu je 21 učitelj/ica iz svih županija Hrvatske u Zagrebu sudjelovalo u trodnevnoj poduci o održivom razvoju a gostujući predavači došli su iz udruga DOOR, Odraz i Uzor Hrvatske, te iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ovog tjedna, od 5. do 7. studenog drugi dio poduke koju predvode stručnjaci s područja održivog razvoja za obrazovanje Sveučilišta u Zürichu (Švicarska). Prvi dio će biti održan u Tomislavovom domu na Medvednici dok je u četvrtak, 7. studenog, predviđen posjet recikliranom imanju Vukomerić udruge ZMAG. 

Tijekom trajanja projekta bit će izrađen 21 obrazovni program za osnovne škole (u svakoj županiji po jedan), temeljen na posebnim potrebama i zahtjevima svake škole, te jedan obrazovni program koji će provoditi organizacije civilnog društva. 

Posebnost ovog projekta je u višemjesečnom radu učenika koji će pod nadzorom učitelja/ica samostalno provesti projekte održivog razvoja te na taj način biti glavni pokretači promjena u svojim lokalnim zajednicama. Učenici će usvojiti znanja, vještine i stavove usmjerene oblikovanju održive budućnosti koje će onda koristiti pri suradnji s lokalnom zajednicom tijekom provedbe projekata. 

  isprintaj članak