Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Najčešće nesreće kod kuće
Koliko dom smatrali sigurnim, mjesto je mnogih nesreća. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke i okolice
Objavljeno: 28.09.2020. 17:06  
Loška smojka
Loška smojka

Loška smojka

Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke (Slovenija) i okolice. Najčešće se jela za večeru, a petkom i za ručak. Kad se ujesen odabirala repa za kiseljenje, domaćice bi birale manje repice za pripremu smojke. Repu bi ogulile, složile u željezni lonac, prelile je slanom kipućom vodom, dodale šaku prosene kaše i lonac stavile u vruću peć gdje je potpuno nezačinjeno jelo polako kipjelo odnosno kuhalo se cijeli dan. Repa koja je prianjala uz stijenke lonca „osmudila" bi se i poprimila tamnosmeđu boju, zato je to jelo i dobilo ime „smojka". Ljudi su bili uvjereni da je to jelo primjereno i za čišćenje bubrega i mjehura, a neka starija vjerovanja kažu da su i odrasli muškarci mogli ujutro biti mokri poput dojenčadi ako bi se za večeru prejeli smojke.

 

Sastojci:

10 manjih repa

pola šalice prosene kaše

½ l vode

mast za začiniti

sol

 

Priprema:

1. Repu ogulimo, na vrhu izdubimo i složimo u tepsiju ili lonac.

2. Rupe na vrhu repe nadjenemo malo prokuhanom (5 minuta) prosenom kašom.

3. Zalijemo slanom vrelom vodom, dodamo preostalu sirovu kašu i pečemo 45 minuta ili više u pećnici da repa omekša, a njezina kora postane zlatnožuta.

4. Zatim je začinimo rastopljenom mašću i poslužimo.

Neki prosenoj kaši primiješaju i svježi sir i tim nadjevom napune rupe u repama.

 

Po receptu za smojku kako su je nekad pripremali u gradskim obiteljima, izrezane udubine u repi ispunimo kosanom mašću. Repu složimo u tavu ili tepsiju i do polovice zalijemo vrućom slanom vodom. Stavimo u pećnicu i napola kuhamo, a napola pečemo na 180 °C približno 2 sata, ovisno o veličini repe. Uz jelo poslužimo raženi kruh. 

  isprintaj članak