Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke i okolice
Objavljeno: 28.09.2020. 17:06  
Loška smojka
Loška smojka

Loška smojka

Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke (Slovenija) i okolice. Najčešće se jela za večeru, a petkom i za ručak. Kad se ujesen odabirala repa za kiseljenje, domaćice bi birale manje repice za pripremu smojke. Repu bi ogulile, složile u željezni lonac, prelile je slanom kipućom vodom, dodale šaku prosene kaše i lonac stavile u vruću peć gdje je potpuno nezačinjeno jelo polako kipjelo odnosno kuhalo se cijeli dan. Repa koja je prianjala uz stijenke lonca „osmudila" bi se i poprimila tamnosmeđu boju, zato je to jelo i dobilo ime „smojka". Ljudi su bili uvjereni da je to jelo primjereno i za čišćenje bubrega i mjehura, a neka starija vjerovanja kažu da su i odrasli muškarci mogli ujutro biti mokri poput dojenčadi ako bi se za večeru prejeli smojke.

 

Sastojci:

10 manjih repa

pola šalice prosene kaše

½ l vode

mast za začiniti

sol

 

Priprema:

1. Repu ogulimo, na vrhu izdubimo i složimo u tepsiju ili lonac.

2. Rupe na vrhu repe nadjenemo malo prokuhanom (5 minuta) prosenom kašom.

3. Zalijemo slanom vrelom vodom, dodamo preostalu sirovu kašu i pečemo 45 minuta ili više u pećnici da repa omekša, a njezina kora postane zlatnožuta.

4. Zatim je začinimo rastopljenom mašću i poslužimo.

Neki prosenoj kaši primiješaju i svježi sir i tim nadjevom napune rupe u repama.

 

Po receptu za smojku kako su je nekad pripremali u gradskim obiteljima, izrezane udubine u repi ispunimo kosanom mašću. Repu složimo u tavu ili tepsiju i do polovice zalijemo vrućom slanom vodom. Stavimo u pećnicu i napola kuhamo, a napola pečemo na 180 °C približno 2 sata, ovisno o veličini repe. Uz jelo poslužimo raženi kruh. 

  isprintaj članak