Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke i okolice | Objavljeno: 28.09.2020. 17:06 |
Loška smojka
Staro posno i dijetalno jelo koje potječe iz Škofje Loke (Slovenija) i okolice. Najčešće se jela za večeru, a petkom i za ručak. Kad se ujesen odabirala repa za kiseljenje, domaćice bi birale manje repice za pripremu smojke. Repu bi ogulile, složile u željezni lonac, prelile je slanom kipućom vodom, dodale šaku prosene kaše i lonac stavile u vruću peć gdje je potpuno nezačinjeno jelo polako kipjelo odnosno kuhalo se cijeli dan. Repa koja je prianjala uz stijenke lonca „osmudila" bi se i poprimila tamnosmeđu boju, zato je to jelo i dobilo ime „smojka". Ljudi su bili uvjereni da je to jelo primjereno i za čišćenje bubrega i mjehura, a neka starija vjerovanja kažu da su i odrasli muškarci mogli ujutro biti mokri poput dojenčadi ako bi se za večeru prejeli smojke.
Sastojci:
10 manjih repa
pola šalice prosene kaše
½ l vode
mast za začiniti
sol
Priprema:
1. Repu ogulimo, na vrhu izdubimo i složimo u tepsiju ili lonac.
2. Rupe na vrhu repe nadjenemo malo prokuhanom (5 minuta) prosenom kašom.
3. Zalijemo slanom vrelom vodom, dodamo preostalu sirovu kašu i pečemo 45 minuta ili više u pećnici da repa omekša, a njezina kora postane zlatnožuta.
4. Zatim je začinimo rastopljenom mašću i poslužimo.
Neki prosenoj kaši primiješaju i svježi sir i tim nadjevom napune rupe u repama.
Po receptu za smojku kako su je nekad pripremali u gradskim obiteljima, izrezane udubine u repi ispunimo kosanom mašću. Repu složimo u tavu ili tepsiju i do polovice zalijemo vrućom slanom vodom. Stavimo u pećnicu i napola kuhamo, a napola pečemo na 180 °C približno 2 sata, ovisno o veličini repe. Uz jelo poslužimo raženi kruh.
![]() |