Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Legenda o Ludbregi
Objavljeno: 19.12.2012. 20:25  
Ludbreg u centru svijeta
Ludbreg u centru svijeta
  • Ludbreg u centru svijeta

Legendu o Ludbregi otkrio je povjesničar umjetnosti Erasmus Weddingen u nepotpunom zapisu iz godine 1776., nađenom u Varaždinu, za koji se pretpostavlja da je preživio požar. Priču o hrvatskoj Ludbregi ili Liutbergi zabilježio je pavlinac opat Honorius iz Lepoglave. Ona je rođena 1. travnja, najvjerojatnije 1141. godine nedaleko Varaž dinskih Toplica, kao kćerka upravitelja imanja koji je bio u službi grofa Bele II. Ludbrega je stasala u obrazovanu i prelijepu šesnaestogodišnjakinju, kada ju je zaveo vitez Urlik. Pokajavši se, Ludbrega je, požrtvovno se brinući o svom sinčiću, Theopoldu, živjela isposničkim životom, radeći kao služavka u raznim mjestima i pomažući siromašnima i bolesnima. Pokajnički život prekinuo je nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći od ljudi i zla, našla je sklonište u jednoj od malenih vinogradskih kućica pokrivenih slamom, koja još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodni brežuljci iznad Iovie. Ludbrega je počela obrađivati vinograd i postala vješta vinogradarka. Uskoro se njeno slatko vino pročulo nadaleko i naširoko. Legenda kaže kako je jednom ubrzalo izbor čak i samog pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistoriuma. Ludbrega je svoje vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred. Njezino vino bilo je ljekovito i pomagalo je u ozdravljanjima. I Theopold je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. Ludbregi su se pripisivali i različiti nadnaravni događaju, kao na primjer, frcanje kamena međaša s njezina posjeda (otprilike tu gdje je današnji Črn-Bel).

U svojim zrelim godinama Ludbrega je još uvijek bila izuzetno lijepa i nečastivi je odlučio opet ju staviti na kušnju. Pojavio se u obliku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i kupiti njen vinograd. Ali ovaj put, ona se nije dala prevariti. Sav jad zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa svom silinom potjerala u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodovina i od nje preostao samo vulkanski otočić Antipodes, koji se danas nalazi blizu Novog Zelanda. Na taj događaj ukazuje izvor slane i sumporne vode koja se može zapaliti jer dolazi iz središta zemlje. Ludbrega je bila vrlo omiljena i doživjela je duboku starost. U kapelici na svom posjedu (najvjerojatnije na mjestu današnje kapelica Majke Božje Žalosne), našla je svoje posljednje prebivalište. Bila je među ljudima zapamćena i kao Sveta Ludbrega. Najezdom Turaka nestala je kapelica, kao i svaka legenda.

Njen dan slavi se 1. travnja, a njezinu ikonografiju krase vinska preša, kalež i grožđe, znamenja Ludbrega koji su očitovani do današnjih dana. Prema mišljenju opata Honoriusa, staro rimsko naselje Iovia je nakon smrti Ludbrege dobilo naziv Ludbreg. Lik pobožne, lijepe i požrtvovne žene tajanstvenog srednjeg vijeka, na najbolji način objašnjava mnoge legende iz bogate prošlosti Ludbrega. Ludbregi Ludbrežani mogu zahvaliti da je ludbreško vino postalo znamenito, a Ludbrežani tako gostoljubivi, radini i vrijedni vinogradari.

 

  isprintaj članak