Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Iz bogomdanih sorti stvorili su ime bez konkurencije
Objavljeno: 23.10.2018. 15:38  
Mađarski vinari: S 10 hektara površina vinograda proizvodnja je isplativa
Mađarski vinari: S 10 hektara površina vinograda proizvodnja je isplativa

Iz bogomdanih sorti stvorili su ime bez konkurencije, zajednički ga zaštitili i stavili na tržište, a gostu u "pincama” vrhunsku kapljicu ublažili domaćom gozbom: pogačicama, sirom, lukom, masti i kruhom 

 

Da za uspješan turistički uzlet nisu potrebni nikakvi veliki novci, uvjerili smo se u Villanyju - jedno od najjužnijih vinogorja Mađarske. Mađarska je država očito izvrsno ujednačila odnos malih, srednjih i velikih proizvođača. A onda to kao cjelina odlično funkcionira, a da ne govorimo o izuzetno dobrom postignutom odnosu između cijene i kakvoće. No najvažniji je što su uspjeli ostvariti neostvareni cilj hrvatskih vinara i vinogradara: prodaju preko 90 posto proizvodnje na domaćem tržištu. 

 

Uzor od kojeg se uči

Mađarski proizvođači ne da su izvukli najviše moguće iz podneblja, sorti i navika potrošača, već su u kratko vrijeme dogovorno donijeli zakonske propise kojima se štiti kakvoća proizvoda i njegova izvornost. Bez udruga ili nedajbože povjerenstava, a kako smo čuli, a nema razloga ne vjerovati im, zar ne?, danas i bez kreditnih obveza („... Pa, počeli smo devedesetih", pomalo začuđeno rekao je jedan od vinara), stvorili su od vina i cijele regije prepoznatljivu marku i izvan granica Mađarske. 

Nećemo pogriješiti ako kažemo da su Mađari, barem ovi na jugu zemlje, bez otkrivanja tople vode, primijenili formulu koja to zapravo i nije. Stvorili su marku bez konkurencije i uz to iz svojih domaćinstava ponudili standardni jelovnik: slane pogačice, luk, sir, kruh i (svinjsku, naravno) mast. Sve to na znanje svim našim malim mistima koja muku muče kako i čime doseći turističke vrhunce! 

 

Šest mjeseci festivali vina

U regiji Villany su najzastupljenije sorte portugizac crni i francuske cabernet sauvignon, merlot i sirah. S 10 hektara površina vinograda proizvodnja je isplativa i od nje može živjeti cijela obitelj. A iste te obitelji, recimo i to, u mjestima od kojih neka nemaju ni tri tisuće stanovnika (Vršenda), ali zato imaju po šest mjeseci u godini festivale posvećene vinu, u kojima su vinski podrumi (pince) jedan do drugoga i svi su odlično posjećeni. 

  isprintaj članak