Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Španjolci koji Novu godinu dočekuju na gradskim trgovima i ulicama, tradicionalno, točno u ponoć, jedu 12 bobica grožđa za 12 mjeseci sreće u novoj godini
Objavljeno: 18.08.2011. 16:38  
Madrid u 24 sata
Madrid u 24 sata
  • Madrid u 24 sata
  • Madrid u 24 sata
  • Madrid u 24 sata


Blagdanska euforija i neopisiva potrošačka groznica Madrida pokušat će vas obuzeti već na prvom koraku, no nemojte joj se odmah prepustiti. Španjolska prijestolnica ima još štošta za ponuditi...

Napisala: Željka Sruk

Za šetnju madridskim ulicama je potrebno puno energije, pa svraćamo na tipičnu španjolsku večeru u restoran Las Cuevas de Luis Candelas (u prijevodu: Špilje Luis Candelasa), smještenom uz središnji gradski trg, la Plaza Mayor i doista ćete se osjećati kao u špilji. No, poželite li pokazati svoju novu večernju haljinu ili odijelo, prava adresa je restoran El Café de la Ópera. Premda vam neće u potpunosti biti jasno što se sve nalazi na vašim tanjurima, koje konobar mijenja brzinom svjetlosti, još ćete više ostati zbunjeni kada čujete konobara kako školovanim glasom pjeva operne arije. Naime, restoran je okupljalište bogatih, nalazi se preko puta zgrade madridske opere i poseban je po tome što svake večeri u 21,30 sati organizira tzv. večeru s čarobnim glasovima, pri čemu su konobari ujedno i operni pjevači ili, kako domaćini kažu, mlade nade španjolske opere.

Madridskim Champs Elyseeom

Kad ste već kod Opere, prošećite do Kraljevske palače iz 19. stoljeća, simbola i ponosa Madrida. Na ulazak zaboravite, ukoliko se na vrijeme za to niste prijavili. Čak i ako jeste, ponosni domaćini pokazat će vam dvadesetak od ukupno dvije tisuće soba, među kojima i Kraljevsku sobu, Salón del trono i Porcelansku salu. Tu je i nekoliko kraljevskih zbirki od povijesne važnosti poput zbirke oružja iz 13. stoljeća, porculana, namještaja i tapiserija.
Za otkrivanje madridskog Champs Elyseeom, Alcalá ulice, duge 15 kilometara, potrebno bi bilo nekoliko dana. Sigurno najbrži način za njezino razgledavanje je vožnja turističkim autobusom Madrid Vision, koji kreće svakih 10 do 25 minuta. Ovaj crveni double-decker, čija dnevna karta stoji 15.30, a dvonevna 20 eura, nudi razgled grada u dvije ture - Povijesni i Moderni Madrid. Svaka traje 75 minuta. U blagdansko vrijeme u vožnju je najbolje krenuti u večernjim satima, kada madridskim ulicama zavlada prava čarolija šarenih lampica.

Grožđe za sreću

Tek kad ugledate fontanu s dva lava, kod koje se slavi baš svaka pobjeda poznatog nogometnog kluba Real Madrida, znat ćete da ste na početku avenije Cibeles. Put njome vodi do Vrata sunca (Puerta del Sol), odakle kreću sve glavne gradske ulice, i gdje se odbrojavaju posljednje minute stare i slavi dolazak Nove godine. To je, dakle, i mjesto gdje Španjolci koji Novu godinu dočekuju na gradskim trgovima i ulicama, tradicionalno, točno u ponoć, jedu 12 bobica grožđa za 12 mjeseci sreće u novoj godini.
Blizu Vrata je i elitniji dio grada s luksuznim palačama, kućama, trgovinama, hotelima i restoranima. Nedaleko je i tzv. gay zona te Plaza de España, jedan od glavnih gradskih trgova. Nedaleko su Atoche, najstarija željeznička stanica, i najstariji dio Madrida, tzv. Habsburškog, odnosno austrijskog dijela, koji krase fasade s bogatim ornamentima. Sve fasade su obnovljene i savršeno očuvane, što puno govori o odnosu Madrižana prema kulturnoj i povijesnoj baštini svog grada.

Taxi vikendom - nemoguća misija

Glavna boljka, baš kao i većine glavnih gradova, je promet. Madrid je možda jedini europski grad u kojem je vikendom, pogotovo noću, uistinu nemoguće dobiti taxi u što smo se i sami uvjerili. Zanimljivo je da danonoćno neumorno voze ulicama, a jednako ih koriste stanovnici i turisti. Iako je jeftin za naše prilike za cijenu ipak unaprijed pitajte. Dovoljno je reći: "cuanto?", a vozač će iznos pokazati na računalu. Za dvadesetak eura vozit će vas čak i trideset minuta, ovisno o tome kako ste se cjenkali.
Jeftinija mogućnost je podzemna željeznica. Karta stoji jedan euro kao i za autobus, a stižete gdje god poželite brzinom munje. Ostajete li u Madridu nekoliko dana, isplati se uzeti tzv. karnet od deset vožnji za svega šest eura. Zapamtite, radno vrijeme mu je od 6,30 do 1,30 sati.

Za svačiji ukus

U Madridu se podjednako užurbano živi danju i noću. Noću je ipak ležernije. Nikako ne propustite dočekati jutro u njegovim klubovima, pubovima, kafićima, diskotekama ili restoranima jer je ponuda primjerena za sve uzraste, spolove i tipove ljudi. Najbolji recept za noćni provod je ne zaustavljati se predugo niti na jednom mjestu, osim ako vas ugođaj nekog mjesta u potpunosti ne ponese, što ovdje nije rijedak slučaj. U ranijim večernjim satima uputite se na Corral de la Morería, predstavu najčuvenijeg flamenca na svijetu, koju ćete dugo pamtiti. I ako niste ljubitelji jazza svakako svratite u jazz klub Populart u kojem će oko ponoći ugođaj biti već prilično zagrijan. Uz jazz odlično ide crno vino (čaša stoji oko tri eura), može i žestica, no ne naručujte sokove ili sangriju, jer ih ovdje ne poslužuju.
Dva sata se mogu odlično provesti u Irish pubu u kojem se uglavnom uslužuje pivo. Nakon toga je vrijeme za Sol&Sombra, jedan od poplarnijih latino barova. Pravo je čudo u njega ući (zbog gužve, naravno). Ovdje se ispijaju uglavnom kokteli. Jutro je najbolje dočekati u Teatro Kapital koji podsjeća na stara kazališta. Samo za obilazak ovog kultnog kluba madridskog noćnog života, diskoteci na sedam katova, potrebno je dva sata. Vrata otvara četvrtkom, petkom i subotom u ponoć, a zatvara u 6 sati ujutro. Ulaz stoji deset eura, s uključenim jednim pićem. Nemojte se čuditi naiđete li na pojedinim katovima na dijelove odvojene vrpcom ili užetom. Tamo je, naime, u tijeku nečija privatna zabava.

Muzej šunke

Pitate li Španjolce gdje kupovati, najvjerojatnije će vas uputiti u El Corte Inglés, najpoznatije španjolske robne kuće. Nećete pogriješiti uputite li se u neku od ulica u središtu grada budući da sve vrve od različitih trgovina, suvenirnica, ali i cijena. Stoga, imate li dovoljno vremena, prvo ih turistički obiđite, premda je pravilo uvijek isto - što su bliže gradskim trgovima, to su skuplje. Na ulicama ćete često primijetiti i 'trgovine' na kojima će pisati Museo de Jamón (u prijevodu: Muzej šunke). Radi se o svojevrsnim velikim mesnicama, po zidovima ukrašenim šunkama svih vrsta i veličina, u kojima osim kupovine mesa, možete sjesti, pojesti sendvič s šunkom kakvu poželite ili samo popiti kavu.

  isprintaj članak