Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Neugodna iznenađenja imaju dva imena: PDV i service charge
Objavljeno: 30.05.2013. 13:40  
Mala otimanja u velikom stilu
Mala otimanja u velikom stilu
  • Mala otimanja u velikom stilu

Neugodna iznenađenja pri plaćanju računa u mnogim zemljama imaju dva imena: porez (PDV) i service charge (dodatak za uslugu). Čak i onaj tko nije vodio niti jedan telefonski razgovor, niti je naručio pizzu ili otvarao mini bar u sobi, često s nevjericom gleda u račun. Pregovorom snižena cijena noćenja odjednom je na čudesan način poletjela u visinu jer to je bila samo netto cijena. Dakle, raspitajte se pri rezervaciji smještaja dodaju li se na to još porezi i druge pristojbe.

U europskim zemljama odmora dodatak na uslugu u pravilu je uključen u cijenu. Dodatno se obračunavaju samo porezi uobičajeni u zemlji koji u kopnenoj Španjolskoj iznosi 7%, na Kanarskim otocima 4,5%, u Grčkoj približno 10% iznosa na računu. I u Sjevernoj Americi je service charge uključen, dok se ovisno o području dodaje različito visoki porez (Kanada 12-17%, SAD 10-14%). Isto vrijedi i za Južnu Ameriku, gdje je porez između 5% (Brazil) i 18% (Čile), kao i za Australiju (10%) i Novi Zeland (12,5%). U Aziji treba računati dva puta: uz male iznimke najprije se dodaje porez i onda na taj međuiznos service charge - nazvan “plusplus”.


  isprintaj članak