Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Što se zapravo nalazi u koktelu rakova?
Objavljeno: 31.10.2019. 04:50  
Mala znanost o kozicama, škampima i rakovima
Mala znanost o kozicama, škampima i rakovima

Kozica mala


Što se zapravo nalazi u koktelu rakova? Ponajprije ne rakovi, već kozice. Rak Sjevernog mora je rak dugog repa, točnije to je pješčana kozica. Rakom se smije zvati samo primjerak iz skupine kratkog repa. Zbrka se samo povećava kad bolje pogledamo što se sve nudi na tržištu pod raznim imenom. Za orijentaciju, u nastavku nudimo nekoliko korisnih naputaka.

 

Natantiae (zoološki naziv za kozicu) dijelimo po njihovoj veličini kao i po dubini vode u kojoj žive.

Npr. škamp. Tako se zove kad ih treba više od 200 komada u kilogramu (e, to još niste znali, ili?), i potječu uglavnom iz dubokog mora, pa ih se također zove i kozice iz dubokog mora.

Pješčane kozice (vulgo rak sjevernog mora) kao i istočno azijski Tiger prawns, koji žive u obalnim plitkim vodama.

U konačnici razlikujemo još kozice iz hladnih i toplih voda. Više od jedne trećine proizvoda potječe iz jugoistočnih azijskih uzgajališta. U tim uzgajalištima na vrlo malom prostoru masovno uzgajaju škampe, često i uz dodatak lijekova, npr. onih poput zabranjenih antibiotika u Europi (npr. Chloramphenicol). Otkrivanje tog skandala u proizvodnji prehrambenih namirnica prije nekoliko godina, je dovelo do pojačanih kontrola proizvodnje. Prigovori od strane struke iz prehrambenog područja se javaljaju sve rjeđe. K tome sječa stabala mangrove u svrhu izgradnje uzgajališta je jednako zabrinjavajuća kao i masovno prekrivanje obale kavezima za držanje životinja.

 

Onda i lov u divljini?

I to je također problematično, jer se mnogo mlade ribe ulovi u usku mrežu za kozice.

Trebali bi dobro razmisliti je li se baš u svakoj prilici moramo sladiti škampima. Ova vrsta raka je svakako najčešća na tržištu, odnosno u svim glavnim turističkim zemljama.

 

Pogledajmo koje su vrste kozica

Kozica dubokog mora

(engl. Deepsea Prawn, franc. Crevette nordique)

Najčešće ih se lovi mrežom u sjevernim morima oko Grenlanda i ispred Aljaske i boljeg su okusa od kozica iz toplih voda. Najčešće ih se kupuje duboko smrznute ili u slanim salamurama, a na obali Sjevernog mora može ih se kupiti vrlo svježe i neusporedivo boljeg okusa.

 

Kozica mala

(engl. Pink Shrimp; franc. Crevette rose; span. Gamba; ital. Gamberetto)

Proširena je na francuskoj obali Atlantika i Iberijskom poluotoku kao i duž engleske južne i zapadne obale. Te kozice se često nalazi na tanjuru u Španjolskoj, Italije ili Francuske, i vrijede za nešto najbolje što se može naći na tom tržištu.

 

Kozica bodljikava

(engl. Tiger Prawn ili King Prawn; franc. Crevtte géante odnosno tigrée)

Ta velika kozica ima dom u Indopacifiku, posebno je se rado koristi u kuhinji Azije. Manji primjerci iz vode oko Malezije i Indonezije se pojavljuju kao "King Prawns", najčešće duboko smrznuti i izvučeni (samo rep), a također i kod nas u hladnjacima.

  isprintaj članak