Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Država jugoistočne Azije pojačava napore kako bi osigurala više cjepiv
Objavljeno: 29.05.2021. 07:27  
Maleziji je cjepivo hitno potrebno
Maleziji je cjepivo hitno potrebno

Kuala Lumpur (Malezija)

Malezija je treća najgore pogođena država u jugoistočnoj Aziji. Ministarstvo zdravstva Malezije izvijestilo je u četvrtak o 7.857 novozaraženih covidom-19, što je novi rekord koji je ukupni broj potvrđenih slučajeva u zemlji povećao na 541.224. Bio je to treći dan zaredom u kojem su se novi slučajevi popeli iznad 7.000. Ukupna smrtnost porasla je na 2.491 od petka popodne.

Svakodnevni slučajevi u Maleziji u porastu su od travnja, a ubrzali su se nakon muslimanskog Bajrama, unatoč jednomjesečnom zaključavanju koje bi trebalo trajati do 7. lipnja. Nagli val, zajedno s porastom broja smrtnih slučajeva, ugrozio je zdravstveni sustav.

U Maleziji se nadaju da će nove pošiljke iz Kine i Covid-19 Global Access Facility, ili COVAX, pomoći Maleziji u cijepljenju koje je bilo ograničeno malim zalihama u svijetu. Tako je 21. svibnja u Kuala Lumpur stiglo 500.000 doza CoronaVac cjepiva iz kineskog Sinovac Biotecha i 559.200 doza AstraZenece iz COVAX programa.

Nacionalni zdravstveni sustav je pod ogromnom napetošću, a popunjenost jedinica intenzivna njege dostigla je 91 posto zauzeća. To bi moglo naštetiti bolesnicima koji nisu oboljeli od covida-19, a nalaze se u kritičnom stanju.

Malezija je predvidjela cijepiti 80 posto od 32 milijuna stanovnika do veljače 2022. godine kako bi stvorila imunitet stada. No, cijepljenje je sporo jer je samo 1,7 milijuna ljudi primilo barem jednu dozu do jučer (petka).

  isprintaj članak