Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Spolnost – nešto čega se nepotrebno sramimo*
Objavljeno: 05.05.2021. 07:26  
Mama, više mi ne ulazi u sobu bez kucanja!
Mama, više mi ne ulazi u sobu bez kucanja!
  • Mama, više mi ne ulazi u sobu bez kucanja!

Vrste pojasa nevinosti za dječake (slika 1: FB, slika 2: Muzej torture, Prag)

Nerijetko mi dolaze osobe koje su u depresiji. Vrlo brzo saznajem što ju je potaklo (tzv. okidač), a tek kasnije osoba spoznaje da je problem, u nekim slučajevima, nastao zbog neriješene seksualnosti koja može biti raznolikih oblika. Jedan od njih je samozadovoljavanje kod muškaraca.

 

Napisao: Željko Marušić, dipl. bioterapeut po metodi Zdenka Domančića

Žalosno je da još ima dosta ljudi koji to smatraju nečim sramotnim, a nametnuto im je što odgojem u roditeljskom domu, ponekad zato što dolaze iz staromodne sredine, a što u vjerskoj nastavi.

Uostalom, što nisu dječacima još pred samo pedesetak godina mame objašnjavale da će im se osušiti kralježnica ili im narasti dlake na dlanovima pa će svi vidjeti kako rade nedopustive sramotne stvari, a pred nepunih stotinjak godina smatralo se kako će obrezivanjem imati manji spolni nagon, čak se djeci noću stavljalo neku vrstu pojasa nevinosti kako se ne bi samozadovoljavali. A neki svećenici su se davali vezivati prije spavanja kako noću ne bi došli u iskušenje i obavili „Bogu mrski" čin. 

A, djeca spolnost doživljavaju potpuno drugačije negoli odrasli gledaju na nju. Da, a mi odrasli zaboravljamo kakvi smo bili kao djeca! Stoga sam odlučio upozoriti na nekoliko činjenica iz svog bogatog terapeutskog iskustva iscjeljitelja bioenergijom.

 

Mali F.

Dosta dugo mi je na terapije dolazio mali F. Predivni petogodišnjak, pa šestogodišnjak. Mučili smo se oko toga kako zaustaviti „plesanje" oka kod kojeg službena medicina godinama nije postizala nikakav uspjeh, a često su mu liječnici nanosili bolove pregledavajući ga. 

Preuzeo sam slučaj odmah objasnivši da ništa ne mogu obećati, kako takav slučaj nisam imao, ali osjećam da bih mogao pomoći. Da skratim, nakon godinu i pol smo riješili problem. (U prijevodu: nakon 18 sati rada budući da je terapija trajala 15 minuta dnevno puta četiri dana terapije mjesečno puta približno 18 mjeseci.)

Ponekad je bio nemiran pa smo (on i ja) zaključili kako ima „crve u guzici", s time da mi je rekao da ih je milijun. Nekako smo ih uspijevali umiriti za vrijeme terapije, a ponekad mi je objasnio da upravo taj dan ne može nikako utjecati na njih. Možda malo…

I, onda se jednog dana počeo češati i povlačiti trenirku na području spolovila, a ja sam se našalio da se to pere, a ne češe. Na to mi je odgovorio da mu je velik i da ga to živcira. Odgovorio sam mu da je to dobro i da će biti sretan zbog toga kada odraste, a na što se njegova mama nadovezala i zamolila da mu objasnim što se događa i odgovorim na njegova pitanja na koja mu ona, zbog stidljivosti, nije mogla odgovoriti. Vrlo jednostavno sam mu sve objasnio, a on je „mrtav hladan" odgovorio: „Aha!?" i time je sat „spolnog odgoja" završio.

Jednostavno, zar ne?

 

Veliki N

Na terapije mi je dolazila predivna mama koja nas je znala razveseliti pričama o dogodovštinama sina u predpubertetskom razdoblju. Njen zdravstveni problem sam brzo riješio, što me učinilo sretnim, ali mi je istovremeno bilo žao što tako divna osoba više ne dolazi.

Kako na terapijama u pričama dodirujem i pitanje spolnosti jednostavno mi je, pred ostalim pacijentima, ispričala najnoviju dogodovštinu kojom je svima pokazala kako ispravno odgaja dijete i svu veličinu sebe kao osobe i duha. 

Naime, imala je običaj, kao uglavnom sve mame, jednostavno banuti u sinovljevu sobu i nešto mu reći ili prigovoriti, na što urednost sinovljevih soba često potiče. Tako je učinila dan ranije na što ju je ozbiljno pogledao i izjavio: „Ovo ti je zadnji put da si tako ušla u moju sobu! Ubuduće izvoli pokucati i pričekati da ti dozvolim ući."

Ostala je osupnuta i nakon početne zbunjenosti upitala: „Zašto?". Odgovorio joj je da se počeo samozadovoljvati i da ne želi da ga vidi u tom činu.

 

Osupnuti ste?

Jeste li vi sada osupnuti? Jesu li krenule sve vaše frustracije, odnosno jeste li se ovaj tren osjetili izigrani? Jesu li krenula pitanja kao kakva je to mama, kakvo je to dijete, ja to ne bih mogao/la? Svako o tih pitanja je pogrešno i ukazuje da još štošta niste riješili vezano us spolnost!

Moj je odgovor glasio: „Mama, svaka čast! Divna ste majka i krasno ste odgojili sina!". Da to je jedini ispravan odgovor!

Stoga od sada sebe naučite redovito pokucati na svaka vrata, kupaonice, sobe, kuhinje… Tako ćete izbjeći (vama) nemile situacije. Surov primjer je supruge koja je naglo ušla u kupaonicu u kojoj se suprug upravo samozadovoljavao. Dojurila je do mene po pomoć vrišteći kako će odmah tražiti razvod braka. Uskoro smo riješili problem, u sretnom je braku, a suprug se i dalje bavi „slobodnim aktivnostima". No, tome nekoj drugoj priči.

Isto tako to naučite djecu. Kucanje na vrata, i čekanje na dozvolu ulaska, osnova je pravila lijepoga ponašanja. 

 

Spolnost je dio života

Spolnost je sastavni do našeg života i određuje nam i svakodnevno raspoloženje. Nikada se nije kasno otvoriti, potražiti sreću u njoj i uživati punim plućima. Vjerujte, život, ovakav kakav ga poznajemo, prilično je kratak. Zato treba svaki trenutak učiniti sretnim.

No, dozvolite i svojoj djeci da budu sretna. Na vrijeme ih upoznajte sa spolnošću, a ako još niste riješili vlastite nedoumice, potražite pomoć stručnjaka: od tete u vrtiću preko otvorenijih prijatelja do psihologa. 

Eh, da, samozadovoljavanje je nešto uobičajeno kod oba spola. 

 

Turizam i spolnost

Neke su države odlično iskoristile spolnost za postizanje nevjerojatnih uspjeha u privlačenju turista. Najbolji primjer je Tajland koji i dalje nosi naslov svjetske prijestolnice seksa iako, u konačnici, turisti dolaze zbog nevjerojatnih ljepota i obilja turističkih doživljaja, u Europi je na tom glasu Amsterdam, a Pariz je oduvijek bio „nemoralna" prijestolnica svijeta (sjetite se zgražanja u američkim filmovima!), a o erotikom nabijenom Rio de Janeiru ili nevjerojatno omiljenim gay odredištimaa SAD-a kao što su San Francisco, Provincetown, Miami ili Havaji, odnosno grčki Mykonos, španjolska Ibiza u Europi ne treba posebno ni govoriti.

Možda da krenete u neko od tih odredišta pa gledajući tako što oko sebe možda se lakše oslobodite nepotrebne zakočenosti? Tko zna?

Pročitajte i: 

https://www.turistplus.hr/hr/"medicinski_strucnjaci”_18_stoljeca_su_obrezivanjem_htjeli_sprijeciti_masturbaciju/1547/

__________________

* Srȃm psih. a. mučan ili neugodan osjećaj prouzročen vlastitom pogreškom, povrijeđenom čašću, osjećajem manje vrijednosti; stid b. emocija koja je posljedica neuspjeha da se živi prema očekivanjima same osobe; krivnja. (Hrvatski jezični portal)

  isprintaj članak