Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Dobar lak za nokte štiti ih i čini postojanim
Objavljeno: 18.01.2021. 15:18  
Manikura i njega noktiju
Manikura i njega noktiju

Mnoge žene imaju probleme s noktima koji su različitim sredstvima za pranje i čišćenje te izlaganjem ruku i noktiju štetnim utjecajima bez potrebne i dostatne njege, postali hrapavi, lomljivi, krhki, neprozirni i ispucali, neravne površine i bez sjaja. Takvi nokti ne izgledaju lijepo, niti ih se može naknadno ukrašavati.

 

Manikura

Manikura je postupak skraćivanja i oblikovanja noktiju te završna masaža ruku.  Nakon skraćivanja noktiju škaricama ili grickalicom koristimo rašpice (najbolje su jednokratne, papirnate, sa srednje finom brusnom površinom), koje moraju zagladiti vrškove nokata. Nokat se brusi od rubova prema sredini.

Vrlo oprezno treba postupati s tvrdom i obraslom pokožicom. Nije je preporučljivo obrezivati jer se može oštetiti i izazvati infekciju u ležištu nokta. Pokožicu nokta potrebno je nakon svakodnevnog pranja ruku redovito ručnikom zavrnuti unatrag. Kada se manikiraju nokti poželjno je na pokožicu nanijeti omekšivač i regenerator kutikule u kremi ili gelu, dobro ga umasirati uzduž pokožice čineći pritom kružne pokrete.

Ruku zatim treba uroniti u kupku tople sapunice oko 5 minuta. 

Nakon kupke ruku se pažljivo obriše i osuši mekanim frotirnim ručnikom. 

Sada je pokožica dovoljno omekšala da se može lagano potisnuti potiskivačem koji na kraju ima mekani gumeni završetak ili štapićem za uho. Zatim se moguće zaostatke kožice lagano sastruže s površine nokatne ploče. Nakon manikure poželjna je i ugodna masaža ruku. 

 

Dodatna njega

Ako želimo imati lijepe i njegovane nokte i ruke potrebno ih je njegovati različitim kremama, gelovima i uljima. Aktivne tvari u ovakvim pripravcima su hidrolizirani proteini, vitamini, biljne iscrpine, kao što su ulje kantariona i uljni ekstrakt mrkve. Svrha tih pripravaka je ovlaživanje i premašćivanje (mašćenje) nokata koji su isušeni i ispucali. Kod jačih oštećenja na noktima potrebno je pripravke za njegu koristiti dva puta dnevno tijekom 6 do 8 tjedana. Za omekšavanje pokožice veoma je dobra svakodnevna njega maslinovim uljem, a za normalni pH može se upotrijebiti obični limun. 

Ukrašavanje noktiju lakom prepušteno je vašem osobnom ukusu. Lakiranje noktiju ni u kom slučaju ne šteti. Naprotiv, dobar lak za nokte štiti i čini ih postojanim. Ipak, važno je napomenuti da se lak treba skidati odstranjivačem bez acetona, kako se nokti ne bi isušili. Nakon skidanja laka preporuča se uljna kupka i temeljito manikiranje, a tek onda lakiranje noktiju.

  isprintaj članak