Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Čisto i siguno – privilegija, potreba ili preporuka?
Objavljeno: 21.04.2021. 14:18  
Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije: Potrebno je jamstvo sigurnosti za cijelo odredište
Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije: Potrebno je jamstvo sigurnosti za cijelo odredište

Slika: Silafest

U prostorijama Turističke organizacije Srbije (TOS) organiziran je webinar na temu „Čisto i sigurno, privilegija, potreba ili preporuka?" na kojem su sudjelovali Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije, prof. dr. Georgi Genov, direktor HORES-a i prof. dr. Biljana Mijović, epidemiologinja.

Sigurnost objekta i odredišta tijekom pandemije jedan je od najvažnijih kriterija na temelju kojeg turisti danas biraju kamo će ići na odmor. Istraživanja pokazuju da je 56% Europljana planiralo putovanje do kraja kolovoza 2021. godine, dok je 22% od tog broja reklo da putovanje predviđa u svibnju ili lipnju. Razvoj cjepiva također je utjecao na povećani podstrek za putovanja. Naime, 48% ispitanika ističe da se osjećaju sigurnije kada planiraju putovanje u sljedećih šest mjeseci, navodeći kao razlog cijepljenje, pokazalo je istraživanje Europske komisije za turizam.

HORES i TOS prepoznali su da je za turiste važno doći u objekt koji im jamči sigurniji boravak sredinom prošle godine. Od tada je HORES, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, a na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo "Dr Milan Jovanović Batut", počeo promovirati certifikat "Čisto i sigurno". Do sada su 192 srbijanskih hotela i 280 restorana prošlo proceduru certificiranja. Dobivenim certifikatom gostima se jamči da se objekt koji su odabrali pridržava utvrđenih higijenskih pravila, da se osoblje ponaša u skladu s preporukama epidemije, a sve u cilju osiguranja najsigurnijeg odmora.

"Na strah gostiju od zadržavanja u zatvorenom, u hotelima primjerice, možemo odgovoriti primjenom mjera sprečavanja straha, a to im može pružiti samo čista ustanova koja primjenjuje sve zdravstvene mjere. I to je jedino što hoteli u ovome mogu učiniti” – izjavio je Georgi Genov, direktor HORES-a Ovlaštenje objekta i cijepljenje osoblja moraju biti prepoznati kao potreba svakog objekta i odredišta. Samo s takvom potvrdom ugostiteljski objekti mogu jamčiti da su učinili sve da im boravak u njihovom objektu bude što sigurniji – složili su se sudionici webinara.

Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije, istaknula je kako je potrebno jamstvo sigurnosti ne samo za objekte, već i za cijelo odredište. Stoga odredišta trebaju uložiti dodatne napore kako bi omogućile turistima da ostanu što sigurniji i sigurniji.

Bez obzira na trenutne okolnosti, tvrdi Marija Labović, direktorica TOS-a, promocija odredišta ne smije se zaustaviti. „Potrebno je imati promotivne aktivnosti, predstavljati Srbiju domaćim i stranim turistima, naravno uz praćenje propisanih mjera. Očekuje se da će konkurencija biti vrlo velika, jer su se svjetski međunarodni turistički trendovi vratili na razinu od prije 30 godina. Kad se otvore granice i kada je komunikacija lakša, neće biti lako vratiti turiste i zato je važno potaknuti ih da odaberu Srbiju kada se za to steknu uvjeti."

I domaći i istraživanja o navikama europskih turista pokazuju da postoje oni koji planiraju putovanje bez obzira na okolnosti povezane s korona virusom. Epidemiologinja Biljana Mijović upozorava da se sigurnim odredištem mogu smatrati samo ona gdje su svi zaposlenici učinili sve da se gost osjeća sigurno. "Čisto i sigurno" najvažniji je korak prema tome. Epidemiologinja Biljana Mijović zaključuje da mora postojati spoj između postupka certificiranja, imunizacije zaposlenika u turizmu kao i primjene preporučenih mjera za sprečavanje širenja pandemije.

Nedoumica o tome kako najbolje osigurati sigurnost objekata i odredišta tijekom pandemije suočavaju se zaposlenici u turizmu diljem svijeta. Zbog toga je Europska unija utvrdila 662.000 eura koje turizam u Srbiji koristi u okviru EU projekta "EU za vas - za kulturnu baštinu i turizam". Korisnici ovih sredstava potvrđuju da su higijenska sredstva i oprema već podijeljeni te da je ova vrsta pomoći izuzetno korisna za ugostitelje.

Prema HORES-u, plan je da u sljedećim fazama postupka certificiranja taj certifikat dobiju i muzeji, galerije i druge institucije koje se pridržavaju postavljenih standarda.

 

Webinar možete pogledati putem TOS-ovog YouTube kanala: 

https://www.youtube.com/watch?v=VI_FSVtqQas

 

  isprintaj članak