Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Počasnim lezbijkama godine proglašeni su Ivo Šegota i Mladen Kožić
Objavljeno: 23.12.2019. 10:29  
Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine
Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine
  • Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine
  • Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine
  • Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine
  • Martina Šalov je dobitnica nagrade LezBijka godine

Martina Šalov, Karla Horvat Crnogaj, Nastja Kljajić, Ivo Šegota i Mladen Kožić, Martina Šalov

 

Dobitnice nagrade za LezBijku godine su: Martina Šalov i njezin projekt Ej, dečko, na drugom mjestu je Karla Horvat Crnogaj i njezin projekt All things clitoris, a na trećem Nastja Kljajić i njezin brend Šareni Artikal (aka nastin.artikal). 

Počasnim lezbijkama godine proglašeni su Ivo Šegota i Mladen Kožić koji su ovog četvrtka ostvarili povijesnu pobjedu za LGBT+ zajednicu odlukom Upravnog suda koja im omogućuje da postanu udomitelji.

Lez of the Year (LOTY) dodjela nagrada održava se već osmu godinu zaredom, kako bi se odala počast svim osobama, inicijativama i kolektivima koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena i općenito poboljšavaju kalitetu života LGBT+ manjine u Hrvatskoj. 

Publika je imala priliku glasati između devet predloženih inicijativa, udruga i pojedinki, a prvo mjesto uvjerljivo je osvojila Šalov, koja je publici poručila da je „vrijeme da izađemo iz ormara i budemo ponosni na svoje identitete". Šalov je zahvalila svim osobama koje su sudjelovale u projektu Ej, dečko te je pozvala one neodlučne da joj se jave sa svojim pričama.

Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću počasnu nagradu za lezbijke godine uručila je dugogodišnja aktivistkinja Dina Jokanović, koja je tom prilikom poručila da se za svoje snove trebamo boriti bez obzira na sve prepreke na koje nailazimo u društvu, jer smo upravo mi ti koji stvaramo promjene i pišemo povijest. 

Nagrade koje su dodjeljene izradila je umjetnica Matea Jurčević (Kila Slova), a za pobjednice je glasalo više od 350 osoba koje su prisustvovale događanju. 

 

Podsjećamo kako su prošlih godina za svoj doprinos u društvu prepoznate: Le Zbor, Pol’ 9 kod Sabe i ZbeLeTron (2012.), Žen, Karla i Milka na Prideu i AUT inicijativa Filozofskog fakulteta (2013. godine), Marina Milković, Zemlja za nas i VoxFeminae (2014.), AUTovci, Nezzlezz i Libela (2015.), Espi Tomičić, Ana Brakus i Sandra Tolić (2016.), TusNua, Faktiv i Ana Opalić (2017.) te Dugine obitelji, Zrinka Bojanić i Strašne žene (2018.). 


  isprintaj članak