Filmaktiv poziva riječke srednjoškolce i srednjoškolke na audiciju za dokumentarni film „Koga briga”
Polazišna točka filma su stvarni problemi, ljudi i događaji u svijetu generacije Z, ispričani iz perspektive mladih sudionika. ...
Uloga bakterija u održavanju zdravlja morskih sedimenta
Istraživanja mikrobnih zajednica mogu dati ključne informacije o stupnju zagađenja okoliša te ih je potrebno uključiti u praćenje stanja okoliša u budućnosti! ...
Najbolji poslodavci u Singapuru 2021. godine
Hotelska kuća Marriot je zauzela visoko 11. mjesto, a Accor Hotels su na 18 mjestu, Starbucks Coffe Singapore na 22. mjestu. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Što je zdravije za srce?
Objavljeno: 24.03.2021. 00:04  
Maslac, margarin i zdravlje srca
Maslac, margarin i zdravlje srca

Slikao: Željko Marušić

Ne postoje samo značajne razlike u okusu između maslaca i margarina, sastojci su također bitno različiti. Maslac i margarin izgledaju slično i imaju sličnu uporabu, ali kada je riječ o zdravlju srca, sličnosti prestaju i zbog različitih sastojaka. Budući da je maslac napravljen od kravljeg mlijeka ili vrhnja sadrži mnogo "loših" zasićenih masti, dok je margarin izrađen od biljnih ulja i sadrži mnogo "dobrih" polinezasićenih i mononezasićenih masti. Unatoč tome, margarin u osnovi nije zdraviji za srce.

 

Margarin je navodno zdraviji

Iako zasićene masti u maslacu povećavaju razinu kolesterola, nezasićene masti u margarinu snižavaju takozvani LDL kolesterola. Iako je tijelu potreban kolesterol da bi stvorilo zdrave stanice, visoka razina kolesterola može povećati opasnost od pojave bolesti srca. Dakle, što se tiče zdravlja srca, maslac bi bio loš izbor, ali to je samo pola priče.

 

Transmasti su problem

Margarin obično sadrži i takozvane transmasne kiseline, koje se smatra najgorom vrstom masti koju možete jesti. One ne samo da povećavaju razinu LDL kolesterola, već i snižavaju "dobar" HDL kolesterol. Sukladno tome, prehrana bogata transmasnoćama povećava opasnost od bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2.

Što je margarin čvršći, to sadrži više transmasti. Ipak, pogled na popis sastojaka pruža sigurnost.

U slučaju maslaca dostupne su i inačice koje imaju niži sadržaj zasićenih masnih kiselina. Ovaj takozvani lagani maslac također je dostupan pomiješan s uljem, tako da sadrži samo malo zasićenih masti i mono-nezasićenih i polinezasićenih masti zdravih za srce. Uz to, na primjer, jogurtov maslac je niskokalorična i malo zasićena masnoća. Stoga ne mora svaki maslac biti jednako nezdrav.

 

Ni maslac ni margarin!

Nutricionist dr. Julia Zumpano iz klinike Cleveland (SAD) smatra da „kada je riječ o izboru između margarina i maslaca, pravi je odgovor da nijedno nije dobar izbor." Ljudi čvršće masti obično radije i češće primjenjuju umjesto tekućih ulja poput djevičanskog maslinovog ulja. Ako, gledajući informacije na pakiranju, „većina masnoće predstavlja mono-nezasićene ili polinezasićene masti zdrave za srce" - nema ništa loše u tome da ih se jede. Međutim, čim se pojave transmasti, jedenje takvih proizvoda nije poželjno.

  isprintaj članak