Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske, njih 34 osvojilo zlatnu ili srebrnu medalju.
Objavljeno: 15.05.2020. 19:40  
Maslinari Hvara dobili medalje u New Yorku
Maslinari Hvara dobili medalje u New Yorku

Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju NYIOOC pobjednici su očekivano Italija i Španjolska, ali je i od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske, njih 34 osvojilo zlatnu ili srebrnu medalju. 

Popis dobitnika nagrada na ovom svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC smatra se vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini.

Od 34 pobjednika iz Hrvatske s Hvara su uljara Božić, OPG Eva Marija i uljaru Radojković.

Ulje Oblica (Uljara Božić - Svirče d.o.o.) odlikuje izrazita aroma i okus ploda masline. Ulje ima blago začinjen i gorak okus, s izrazitom slatkoćom. 

Pobjedničko ulje Eva Marija (OPG Čurin), sorte levatinka ima srednji intenzitet i plodnost, s osjećajem zelene trave, jabuke i zelenog badema. Ulje se može pohvaliti i tragovima artičoka i cikorija, uz note crne paprike i aromatičnih biljaka poput ružmarina, kadulje, metvice. Gorčina je dobro definirana i oštrina je izrazita, a obje su vrlo uravnotežene. 

Nagrađeno maslinovo ulje Levatinka (Rajski vrt – Radojković) dobiveno je isključivo od plodova sorte levantinka. Ova sorta daje vrhunsko ulje umjerene pikantnosti i mirisa svježe trave.

 

Prošla godina na otoku Hvaru je bila izrazito plodna, ne samo količinom proizvedenog ulja već i kvalitetom. 

  isprintaj članak