Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Tajanastvene događaje u Indiji objašnjava znanost
Objavljeno: 25.11.2019. 09:04  
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji

Indija je, osim kulturom, ljudima, uvjernjima i povijesti, obdarena s nekoliko tajanstvenih mjesta koja izazivaju strahopoštovanje i isčuđavanje. Sve što je neuobičajeno ili čudno ostaje tajanstveno samo dok se ne može razumski objasniti. 


Jatinga je naselje smješteno u Assamu, oko 330 km južno od glavnog grada države Guwahati. Selo je poznato po fenomenu ptica koje svake godine počinju u rujnu i listopadu sa samoubojstvima. Ptice selice zalijeću se u zgrade, drveće i bambusova stabla i gube život. Zanimljivo je da ovaj fenomen nije ograničen samo na jednu vrstu. To, između ostalih, čine čaplje, vodomari i zeleni golubovi..

 

Znantsveno objašnjenje glasi da se ovaj fenomen obično događa u noćima bez mjesečine, te u maglovitim noćima na kraju monsunskih mjeseci. Magla i vjetrovi velike brzine dezorijentiraju ptice, koji onda lete prema svjetlima iz sela i na kraju udaraju u prepreke na putu svog leta kao što su stupovi od bambusa, zidovi i drveće. Također se vjeruje da su neki od tih prepreka namjerno postavljene kako bi „ubile" te ptice i da to zapravo nisu "samoubojstva". 

Konzervatorske skupine i dužnosnici za divlje životinje poduzeli su korake za širenje svijesti među mještanima, a broj smrtnih slučajeva ptica postupno se smanjuje tijekom posljednjih nekoliko godina.

  isprintaj članak