Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Tour of Croatia najljepša je razglednica Hrvatske u svijetu
Objavljeno: 04.04.2018. 21:03  
Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se od 17. do 22. travnja
Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se od 17. do 22. travnja

Milan Pavelić, Darko Vučić, dr. sc. Tomislav Madžar, Vladimir Miholjević, Luka Mišovic, Kristjan Stanicic, Ivica Žigić, dr.sc. Krunoslav Borovec (KL-Photo)


Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja, kroz šest dionica, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijelu Hrvatsku. Da je riječ o jednom od zaista najznačajnijih sportskih događaja godine, potvrđuje i unapređenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te zanimanje brojnih biciklističkih timova i medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi u cijelom svijetu. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke, a uoči početka organizirano je i službeno predstavljanje dionica, timova i ostalih vijesti za predstavnike partnera i medija, te najavio brojne novosti među kojima se ističe program namijenjen djeci, u sklopu kojeg će učiti o važnosti recikliranja, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po treći put, Tour of Croatia počinje u Osijeku, a ova uvodna dionica, dužine 227 kilometara zahtjevnija je od prethodnih, a uspon na Park prirode Papuk biciklistima će predstavljati novost koja će fizički otežati put prema Koprivnici. Cilj je na koprivničkom Zrinskom trgu kao savršen završetak ove etape.

Najduža dionica počinje drugi dan u Karlovcu. Biciklisti će voziti do Nacionalnog parka Plitvička jezera, a uspon na Park prirode Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni sudionici u ovoj etapi. Cilj je u Zadru, a scenografija koju pruža Sv. Donat vjerojatno će biti jednako zanimljiva gledateljima širom svijeta kao i sama utrka.

Kratko, ali urnebesno teško, najkraći je opis treće dionice. Kreće se iz Trogira i vozi krug preko Čiova i kroz središte Okruga Gornjeg. Tehnički je zahtjevan prolaz kroz središte Makarske, a slijedi i početak paklenog uspona kroz Park prirode Biokovo na vrh Sv. Jure. Organizatori se nadaju da će toplo vrijeme otopiti nanose snijega na završnom dijelu uspona i omogućiti uspon na planinu.

Četvrta dionica je najljepša cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi. Kreće se iz Starigrada, a cilj je na glavnom gradskom trgu u Crikvenici.

Peta dionica ovogodišnje utrke ju svojih 155 kilometara krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do središta Labina gdje će biti službeni polazak. Biciklisti će Korzom proći kroz Rijeku te nastavljaju prema Opatiji boreći se za redoslijed prije završnog uspona dugog 15 km i 922 metara visinske razlike od Ičića do Poklona.

Posljednja dionica je između Samobora i Zagreba. Završna dva kruga u Zagrebu, s ciljem na Trgu sv. Marka posebno su zanimljiva. Naime, nakon prvog izdanja utrke, organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Zagrebu najprivlačnijii krug koji su vidjeli i da svakako treba ustrajati na ovakvom završetku. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po središtu Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Pobjeda na Trgu sv. Marka ima svoju težinu i značaj, pobjednici su izvodili nezaboravan slavljenički ples i hvalili su ih moderatori predstavljanja Tour de Francea, treba li veći kompliment od toga.

 

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. 

  isprintaj članak