Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
LGBT osobe trebaju biti uvijek zaštićene od nasilja u domu i u javnosti
Objavljeno: 17.05.2020. 16:36  
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 17. svibnja
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 17. svibnja

Prije 15 godina, ne tako daleke 2005. godine, održan je prvi Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Danas ga mnogi obilježavaju i pozivaju na borbu protiv diskriminacije pripadnika LGBT skupine.

Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Savjeta Europe, naglasila je kako LGBT osobe trebaju biti uvijek zaštićene od nasilja u domu i u javnosti, ali i od krize s pandemijom covida-19.

Dodala je i kako su mladi iz LGBT skupine, i inače stigmatizirani i gurnuti na rub društva, sada u još nepovoljnijem položaju kroz ovu korona krizu.

 

Malo je napretka

Prema navodima Agencije EU-a za temeljna ljudska prava (FRA) u zadnjem je desetljeću malo postignutog što se tiče LGBT osoba, iako u nekim državama članicama potiču jednakost spolnih manjina.

Uočeno je kako je sve više lezbijki, gayeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba (LGBTI) koje ne skrivaju seksualno opredjeljenje, ali se i dalje susreću sa strahom, nasiljem i diskriminacijom.

Međunarodni dan borbe protiv homobije, transfobije i bifobije uspostavljen je 2005. godine u spomen na 17. svibnja kada je homoseksualnost izbrisana iz međunarodne klasifikacije bolesti, a koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

  isprintaj članak