Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna? ...
Što možemo naučiti o starenju
Pas ima duži život od miša, a konj duži život od psa, a slon ima duži život od konja, ali nije uvijek tako. ...
Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Pržena perad posebno problematična
Objavljeno: 29.02.2020. 23:31  
Meso dva puta tjedno skraćuje životni vijek
Meso dva puta tjedno skraćuje životni vijek

Je li meso nezdravo ili nije? Znanost se o tome raspravlja već duže vrijeme. Trenutna i opsežna analiza još jednom pokazuje da redovno jedenje crvenog i prerađenog mesa, ali dijelom i peradi, uključuje povećane opasnosti od bolesti srca, raka i prerane smrti.

Američki istraživači s Northwestern Medicine i Sveučilišta Cornell još jednom su dokazali štetne učinke koji su povezani s redovitom jedenjem crvenog mesa, prerađenog mesa i peradi. Prema znanstvenom istraživanju, jedenje mesa povezano je s povećanom mogućnošću prijevremene smrti. Jedenje ribe, s druge strane, čini se bezazlenim. Rezultati su nedavno objavljeni u uglednom časopisu "JAMA Internal Medicine".

 

Drugo istraživanje potvrđuje da je meso nezdravo

Nakon što je nekoliko znanstvenih istraživanja već potvrdilo vezu između jedenja crvenog mesa i povećane opasnosti od kardiovaskularnih bolesti i raka, jedno israživanje provedeno u jesen 2019. godine relativizira te podatke. Trenutna, velika studija još jednom naglašava štetne učinke jedenja crvenog i prerađenog mesa. Prema tom istraživanju, čak je i jedenje peradi povezano s povećanom opasnosti od bolesti.

 

Već dva obroka mesa tjedno štete

Prema istraživanju, jedenje dva obroka crvenog mesa, prerađenog mesa ili peradi svaki tjedan povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti za tri do sedam posto. Pored toga, jedenje dva obroka crvenog ili prerađenog mesa, ali ne i peradi, povezana je s tri posto veće opasnosti od prerane smrti. Jedenje ribe, međutim, nije bilo povezano s bilo kakvim štetnim učincima.

 

Štetni učinci su relativno mali

"Postoji mala razlika, ali vrijedi pokušati smanjiti potrošnju crvenog i prerađenog mesa", objašnjava Norrina Allen, autorica istraživanja. Profesor je preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern University u Feinbergu. "Jedenje crvenog mesa uvijek je povezano s drugim zdravstvenim poteškoćama kao što je rak", dodaje prehrambeni stručnjak.

 

Čvrsta veza

"Promjena unosa ove životinjske proteinske hrane može biti važna strategija za smanjenje opasnosti od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti ", dodaje docent Victor Zhong. "Naše istraživanje potvrđuje da je povezanost između jedenja mesa, kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti čvrsta", rekao je Zhong.

 

Koje su dobre zamjene za meso

"Izvori proteina ribe, morskih plodova i povrća kao što su orašasti plodovi i mahunarke, uključujući grah i grašak, izvrsna su zamjena za meso i nedovoljno ih se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama", naglašava profesorica Linda Van Horn iz istraživačkog tima. Također je član savjetodavnog odbora koji u SAD-u utvrđuje prehrambene smjernice.

 

Perad također utječe?

Istraživanje je također otkrilo vezu između jedenja peradi i povećane opasnosti od bolesti srca. Međutim, istraživači ističu da prethodni nalazi nisu dovoljni da daju jasnu preporuku o potrošnji peradi. Prehrambena stručnjakinja Zhong smatra da je pržena perad posebno problematična.

 

O znanstvenom istraživanju

Sveukupno, u istraživanju su analizirani podaci od gotovo 30.000 sudionika - svi iz uzoraka iz šest skupina, koji su uključivali i podatke do tri desetljeća unazad. Jedan od ograničavajućih čimbenika istraživanja jest taj što su sami sudionici dali podatke o svojim prehrambenim navikama. Osim toga, nisu razmatrani nikakvi načini kuhanja. Istraživanje su platili Nacionalni zdravstveni instituti, Američka udruga za srce i Medicinska škola Feinberg.

_______________________ 

Važna napomena

Ovaj članak je samo mišljenje i ne može služiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti zamijeniti posjet liječniku. 

  isprintaj članak