Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Bespovratne novčane potpore dodjeljivat će za novi turistički proizvod i jačanje konkurentnosti
Objavljeno: 31.01.2019. 12:49  
Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna
Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna

Snimio: Željko Marušić 


Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete osoblja. Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za razne projekte, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

Bespovratne novčane potpore dodjeljivat će se tako za novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti odredišta u kojoj se škola nalazi temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, dobrim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija, uključivanju strateški određenih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, enološki i gastronomski, omladinski, socijalni i dr.), zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, stvaralački, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.), te za nove oblike promocije kao što su brending, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet) i dr.

 

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači županija, Grad Zagreb ili Republika Hrvatska, a svaka škola koja se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od jednog mentora i najmanje tri člana (učenika). Iznos zatraženih sredstava može bit najviše 20 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedna škola, odnosno 50 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dvije ili više škola.

 

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost projekta sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, a prednost za dodjelu bespovratnih sredstava imat će, između ostalog, i projekti koji uključuju suradnju s gospodarskim subjektima, ustanovama i ostalim sudionicima iz javnog, privatnog i građanskog sektora.

 

Tijekom zadnje dvije godine, Ministarstvo je kroz program Promocija zanimanja izdvojilo 800 tisuća kuna i fplatilo 27 projekata, a od početka provedbe ovog programa pa sve do 2018. godine Ministarstvo turizma je sveukupno izdvojilo gotovo 3,6 milijuna kuna. 

 

Prošle su godine od ukupno 12 projekata, odabrana tri najbolja te im je na Danima hrvatskog turizma uručeno posebno priznanje ministra turizma. Riječ je o projektima: „15.000 slika iz srca Slavonije" Tehničke škole Požega u partnerstvu s Obrtničkom školom Požega, „Rimska gozba" Ekonomske i turističke škola Daruvar u partnerstvu s Tehničkom školom Daruvar i Glazbenom školom Brune Bjelinskog Daruvar, te „Dani neretvanske spize" Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča. 

 

Javni poziv je otvoren do 28. veljače 2019. godine, a više informacija saznajte na: https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414

                           

 

  isprintaj članak