Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Sustavno pristupnju problemu nedostatka radne snage
Objavljeno: 18.05.2020. 08:23  
Ministarstvo turizma donijelo odluku o financiranju projekata za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u vrijednosti od 388 milijuna kuna
Ministarstvo turizma donijelo odluku o financiranju projekata za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u vrijednosti od 388 milijuna kuna

Snimio: Željko Marušić

 

Ministarstvo turizma, Posredničko tijelo razine 1 Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, objavilo je Odluku o financiranju šest projekata u ukupnom iznosu 388,251.944,33 kuna u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva” koji se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna. 

„Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage. Riječ je o konceptu regionalnih centara kompetentnosti za čiju uspostavu je osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom”, istaknuo je ministar Cappelli povodom objave odluke. 

U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti koji su izravno kandidirali za 300.000.000,00 kuna raspoloživih sredstava u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti, raspisanog u srpnju 2019. godine. Kako su podnesene prijave premašile taj iznos, a temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva za njihovo financiranje u ukupnom iznosu 388,251.944,33 kuna, i to kako slijedi:  

1.         Srednja škola, Zabok – 66,693.287,89 kn

2.         Turističko-ugostiteljska škola, Split – 74,325.504,37 kn

3.         Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek – 71,458.878,12 kn

4.         Ugostiteljska škola, Opatija – 58,683.119,88 kn

5.         Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula – 44,692.084,78 kn

6.         Turistička i ugostiteljska škola, Dubrovnik – 72,399.069,29 kn.

 

Novac je osiguran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru pojedinog projekta.

Donesena Odluka o financiranju omogućit će financiranje aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnih centara kompetentnosti, razvoja i/ili unapređenja te provedbe redovitoga strukovnog obrazovanja, potom provedbe obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, ali i aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima (poslodavcima) i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada. Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je ukloniti ili smanjiti trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u postupku uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani sudionici.

Šest regionalnih centara kompetentnosti u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku predstavljaju nov suvrmeni pristup sustavu obrazovanja u Hrvatskoj. To su izvori obrazovanja na području turizma i ugostiteljstva, a osigurat će i kvalitetni ljudski potencijal, koji će uz pomoć suvremenog obrazovanja, modernih tehnologija i inovativnog pristupa u obrazovanju nakon završetka obrazovnog procesa biti spremni aktivno i učinkovito se uključiti na tržište rada.

  isprintaj članak