Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Prvi put uključeno je plaćanje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te studije upravljanja kvalitetom u turizmu
Objavljeno: 01.05.2019. 17:29  
Ministarstvo turizma osiguralo 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture
Ministarstvo turizma osiguralo 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture

Jezera

 

Ministarstvo turizma osiguralo je 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture u 2019. godini. Riječ je o sredstvima namijenjenima javnom sektoru i to za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje, dogradnju, obnovu ili prenamjenu te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare. Prvi put uključeno je plaćanje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te studije upravljanja kvalitetom u turizmu. 

Izvor financiranja javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije (Narodne novine, broj 92/10). Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma (Narodne novine, broj 122/13), sredstva Fonda se koriste isključivo u svrhu razvoja javne turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove.

 Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Najvišii iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova. 

Za projekte plaža najmanji iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore iznosi 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od najmanje 100.000 do najviše 800.000 kuna potpore. Sukladno projektu Vlade RH „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem", Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s najmanje 100 tisuća kuna, a najviše 800 tisuća kuna.      

Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama. Sredstva su namijenjena jedinicama područne (regionalne) samouprave – županijama. Najmanji iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna, a najviši 500 tisuća kuna po projektu. 

Uz navedeno, sufinancirat će se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s iznosima od najmanje 100 tisuća kuna do najviše 700 tisuća kuna po projektu.

Također, Ministarstvo započinje i sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Najviši iznos potpore za jedinice područne (regionalne) samouprave – županije iznosi 200 tisuća kuna, a za jedinice lokalne samouprave 100 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Uz navedeno, predmet sufinanciranja su i studije upravljanja kvalitetom u turizmu i za izradu predmetnih studija se mogu prijaviti isključivo jedinice područne (regionalne) samouprave – županije. Najniži iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti. 


  isprintaj članak