Kruh
Za Abrahama Židovi još nisu znali peći u kiselo umiješani kruh, ali ga već Mosije spominje u svom zakonodavstvu. ...
Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Objavljeno: 04.12.2018. 21:41  
Ministarstvo turizma pokreće digitalizaciju turističkog sustava
Ministarstvo turizma pokreće digitalizaciju turističkog sustava

Ministarstvo turizma predstavilo je gotovo 40 milijuna kuna vrijedan projekt Hrvatski digitalni turizam – e - turizam. Riječ je o projektu kojem je cilj, uz pomoć naprednih tehnologija unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu, povećati učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih te u konačnici, imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma.

 

U cilju bržeg, kvalitetnijeg i jednostavnijeg poslovanja sudionika u turizmu te javne uprave, projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, donosi pet novih javnih e-usluga koje će biti razvijene do kraja 2020. godine, a koje će povezati postupke više tijela javne uprave u integrirani državni informacijski sustav: Središnji turistički registar, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor, platformu croatia.hr te e - usluge upravnih i neupravnih postupaka.  

 

Prilikom predstavljanja projekta, ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo: „Uz brojne doborbiti za pružatelje usluga u turizmu i same korisnike, ovaj projekt podržava i učinkovitu primjenu turističkih zakona koji su u postupku izmjena i čime će se dodatno prdoinijeti administrativnom rasterećenju sudionika u turizmu."

 

U provedbu projekta uključena je i Hrvatska turistička zajednica kao nositelj razvoja javnih e-usluga: prijave i odjave gostiju te pružanje turističkih informacija i promoviranje hrvatskog turizma kroz platformu croatia.hr. „Naš glavni cilj bit će povezivanje cijelog sustava turističkih zajednica na turističko-informacijskom portalu Croatia.hr koji će biti raspoloživ u deset jezičnih inačica, a koji će korisnicima nuditi brojne usluge na jednom mjestu. Također, kroz ovaj projekt dodatno ćemo unaprijediti naš sustav prijave i odjave gostiju eVisitor, za čiju su uvođenje zanimanje iskazale zemlje poput Japana, Italije, Novog Zelanda, Alžira i BiH", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

 

Projektom Hrvatski digitalni turizam tako će dvije već postojeće usluge, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor i platforma croatia.hr, doživjeti nadogradnju i daljnju digitalizaciju, kreirat će se Središnji turistički registar, a postojeće administrativne usluge upravnih i neupravnih postupaka zaživjet će i online. Cilj Središnjeg turističkog registra je korisnicima omogućiti na jednom mjestu izdavanje ažurnih informacija, potvrda ili izvoda o postojećim ugostiteljskim objektima, pružateljima usluga u turizmu i sustavu turističkih zajednica. Nadalje, novom e-uslugom Upravni postupci, postupci poput zahtjeva i izdavanje rješenja za kategorizacijom, razvrstavanjem ili primjerice rekategorizacijom ugostiteljskih i turističkih objekata, moći će se provesti putem Interneta, dok će novom e-uslugom svi Neupravni postupci dodjele potpora za razvoj u turizmu, biti dostupni na jednom mjestu te će omogućiti popunjavanje zahtjeva, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dobivanje rješenja putem Interneta. e-Turizam će tako olakšati brojne činovničke postupke i smanjiti vrijeme potrebno za iste, a povećati će se i transparentnost javne uprave u turizmu kroz pružanje ažurnih turističkih informacija prema građanima na području turizma.

 

Projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, dio je sveobuhvatne strategije e-Hrvatska 2020. Uz mnogo sudionika uključenih u projekt, službeni partneri projekta su Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije i Ured državne uprave Splitsko – dalmatinske županije. Cjelokupni projekt podržala je Europske unija, odnosno sufinanciran  je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova (85%) i donosi brojne prednosti koje su prepoznate i u drugim zemljama. U kontekstu održivosti, bitno je napomenuti da će zbog provedbe projekta nastati velike novčane uštede u dijelu smanjenja troškova što će na temelju od: 160.000 rješenja koliko se izda pružateljima usluga u turizmu činiti uštedu od 460.000,00 kuna.

  isprintaj članak