Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Djeci je uskraćeno bolničko liječenje uz pratnju jednog od roditelja
Objavljeno: 01.05.2020. 15:00  
Ministarstvo zdravstva zanemaruje potrebe roditelja i djece za vrijeme pandemije koronavirusa
Ministarstvo zdravstva zanemaruje potrebe roditelja i djece za vrijeme pandemije koronavirusa

Slika: Facebook

 

Udruga Roda se u nekoliko navrata ovaj mjesec obraćala Ministarstvu zdravstva vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece tražeći uvođenje znanstveno utemeljenih postupaka u rodilišta i odbacivanje neutemeljenih načina rada koje se provodi ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus, zabrane pratnje na porodu. 

Uz podršku 62 zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta, 20. travnja zahtjev je ponovljen.

U utorak 28. travnja, poslan je još jedan dopis Ministarstvu zdravstva kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da su djeca u Hrvatskoj i dalje u bolnicama odvojena od svojih roditelja i kako im uskraćeno im je bolničko liječenje uz pratnju jednog od roditelja. No, odgovora nema.

"Usprkos tome što se u nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz dijete smješteno u bolnicu, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju” - poručuju iz Rode.

Sustav je buduće roditelje iznevjerio i u dijelu pripreme za porod i rano roditeljstvo. Vidjevši da su ostali bez podrške u pripremi za porod i prve dane roditeljstva, u ožujku su pokrenule prvi e-tečaj za trudnice kojeg je do sada pohađalo čak 2300 trudnica iz svih dijelova zemlje, kojima stalno pružaju podršku u zatvorenoj grupi na Facebooku. "Žene se osjećaju napušteno, strahuju jer im je uskraćeno rađanje uz osobu od povjerenja, strahuju da neće imati podršku nakon poroda za uspostavu dojenja niti u razdoblju ranog roditeljstva”, poručili su iz Rode.

Podsjećaju kako je za zdravlje novorođenčadi, djece i žena neophodno u zdravstvenim ustanovama po hitnom postupku započeti s poštivanjem stručnih smjernica priznatih institucija. "Postoje stručne organizacije u Europi koje redovito nadopunjuju i objavljuju jasne smjernice temeljene na dokazima o skrbi za djecu, dojenčad i trudnice. Potrebno ih je pratiti i koristiti.” 

 

Posebno je važno da se što prije počnu poštivati sljedeće smjernice:

- Omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena zarazom koronavirusom nije razlog za carski rez

- Osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na zarazu

- Omogućiti pratnju na porodu uz odgovarajuće epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)

- Poticati i podržati dojenje odmah po porodu, uvijek kada se majka osjeća dovoljno dobro da doji, neovisno je li majka zaražena

- Osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja

-  Osigurati primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama dostatnu i odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti

-  Omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta. 

U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više službene podrške i pomoći, a ne manje. Podrška i pomoć budućim i novim roditeljima ne smije biti svedena isključivo na napore nevladinih organizacija.


  isprintaj članak