Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Postavljeno novo ravnateljstvo u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
Objavljeno: 18.05.2016. 15:34  
Ministrica Šikić: Ispravit ćemo nepravdu nanesenu osobama s Downovim sindromom
Ministrica Šikić: Ispravit ćemo nepravdu nanesenu osobama s Downovim sindromom

dr. sc. Nada Šikić

 

Ministrica rada i mirovinskog sustava dr. sc. Nada Šikić je na početku sjednice Vlade stala u obranu prava osoba s Downovim sindromom. Jedinstveno tijelo vještačenja unutar ZOSI-a je u siječnju 2015. počeo s radom potpuno neorganizirano, s neodgovarajućim metodologijama te su kršena osnovna ljudska prava. Već smo poduzeli mjere za rješavanje problema, imenovana je nova Uprava ZOSI-a i rade se nove metodologije vještačenja.

"Sasvim je sigurno da su osobe s Down sindromom nepravilno i nepravedno isključene i izuzete od prava kojem pripadaju. I to će u najskorijem roku biti ispravljeno", istaknula je na sjednici Vlade ministrica Šikić.

Novo ravnateljstvo ZOSI-a, kojeg je Vlada imenovala 5. svibnja 2016., u suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava krenulo je u reorganizaciju sustava medicinskog vještačenja kojom će se  vratiti i značajno poboljšati razina zaštite prava zdravstveno i socijalno ugroženih uključujući osobe s Downovim sindromom.

Vještačenje djece s Downovim sindromom u postupku ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi (pravo na osobnu invalidninu) se provodi temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja koja je stupila na snagu 1. siječnja 2015. uz manje izmjene u listopadu 2015. U toj Uredbi je novo vodstvo ministarstva već stupanjem na dužnost uočilo niz nepravilnosti, nelogičnosti, kao i neusklađenost s pravilima medicinske struke. Uredba također nije bila dobro usklađena sa Zakonom o socijalnoj skrbi te pravilnicima HZZO-a i HZMO-a.

Upravo je takvo stanje bilo povod postavljanju novog ravnateljstva u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) koje je odmah pokrenulo proces reorganizacije sustava koji uključuje i izmjenu postupka navedenog medicinskog  vještačenja. Ovim promjenama će ZOSI i nadležno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ne samo vratiti već i značajno poboljšati razinu zaštite prava osoba s Downovim sindromom. Tim izmjenama, u cilju podizanju razine zaštite prava, biti će obuhvaćene i sve ostale socijalno ili zdravstveno ugrožene skupine.

Za kraj istaknimo da je ova vrlo osjetljiva problematika djece s Downovim sindromom samo djelić velikog problema u Sustavu socijalne skrbi nastalog nakon 1. siječnja 2015. kad je donošenjem Uredbe i formiranjem Jedinstvenog tijela za vještačenje (JTV) unutar ZOSI-a  izrazito usporena i otežano ostvarenje prava najosjetljivijih i socijalno najugroženijih društvenih skupina našeg društva. ZOSI i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i svi njihovi stručnjaci i djelatnici odlučno su započeli s rješavanjem zatečenih problema.

 

Više o ZOSI-u

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) je ustanova u kojoj liječnici vještaci, različiti specijalisti, u vijećima sa stručnim suradnicima nemedicinskim vještacima (socijalni radnici, psiholozi, edukatori-rehabilitatori, logopedi, pedagozi) vještače osiguranike i korisnike prava iz nekoliko sustava (HZMO, HZZO, Sustav socijalne skrbi, Ministarstvo branitelja).

 

  isprintaj članak