Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Predstavljanje monografije autorice Rosane Mikulić 1. ožujka 2019.
Objavljeno: 26.02.2019. 13:20  
Monografija posvećena 180. obljetnici Karlovačke čitaonice
Monografija posvećena 180. obljetnici Karlovačke čitaonice
  • Monografija posvećena 180. obljetnici Karlovačke čitaonice

Predstavljanje monografije Ilirsko čitanja družtvo - Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. - 1897.) autorice Rosane Mikulić bit će održano 1.ožujka 2019. godine u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu, Ljudevita Šestića 1.


Drugi u Hrvatskoj, a prije Zagreba

Pogodni upravno-administrativni okvir i materijalno blagostanje prometnuli su Karlovac u jedno od središta preporodnog pokreta. U trenutku izbijanja sukoba između Madžara i Hrvata oko hrvatskih municipalnih prava, posebice prava na javnu uporabu hrvatskog jezika koji je simbolizirao narodni identitet, Gaj je sa svojim idejama upravo u Karlovcu našao brojne pristaše. Za njihovo promicanje valjalo je stvoriti odgovarajuće centre oko kojih će se rodoljubi okupljati i zajednički uspješnije djelovati, S tom se nakanom pristupilo osnivanju ilirskih čitaonica.

Već u siječnju 1838. u Varaždinu je proradila prva čitaonica u Hrvatskoj.  Prvog ožujka iste godine osnovana je druga u Karlovcu, a zatim u kolovozu ona u Zagrebu.

Karlovačka čitaonica od samih je početaka razvila jaku društvenu i kulturnu aktivnosti i gotovo šest punih desetljeća oblikovala društveno biće grada.

Na kojim je mjestima djelovala, tko su bili njezini ravnatelji, članovi i posjetitelji, kako je stvaran, uređivan i dopunjavan njezin knjižni fond, s kim je surađivala i s kojim je sve programima animirala Karlovčane i njihove goste? Kako je to sve uspijevala na dobrovoljnoj osnovi i s malim novcem od članarine i kamata Šebetićeve zaklade? I zašto je nakon šezdeset godina otišla u stečaj zbog 330 forinti neplaćene najamnine, a istovremeno sufinancirala izgradnju "Zorin doma"?

Odgovori na ova pitanja rezultat su višegodišnjeg istraživanja dostupnog arhivskog gradiva i knjižnih izvora a sažeti su monografiji posvećenoj 180. obljetnici osnutka ove značajne institucije. 

  isprintaj članak