Unatoč svom „sranju Španjolci su ipak osvojili Asteško carstvo. | Objavljeno: 19.02.2013. 19:12 |
Pojavi proljeva na putovanju mogu pridonijeti bakterije, virusi ili nametnici u prehrambenim namirnicama ili u pitkoj vodi, nepodnošljvost na bilo koju vrstu hrane, hladna pića, nenaviknutost na klimu, drugačija prehrana, razlike u vremenu i štošta drugo. Najčešće su krivac strane bakterije koje nailaze na otpor u unutrašnjosti našeg tijela. Zapravo, i u našoj domaćoj vodi se nalaze bakterije, ali se s njima naša crijeva dobro snalaze jer su na njih naviknuta. Naše tijelo se želi riješiti neuobičajenih podražaja, a posljedica toga je proljev. Zbog toga na putovanju, posebno u zemljama izvan Europe, izbjegavajte piti vodu iz vodovoda, kockice leda, salate, sirovo povrće, neoguljeno voće kao i nekuhanu ribu, sirovo meso, sladolede, jela sa sirovim jajima poput majoneze i jela koja dugo stoje. Napitke treba piti samo iz tvornički zatvorenih boca ili limenki, voće nemojte samo oprati nego ga i ogulite. Bilo bi idealno kada biste sobom ponijeli vinski ocat i njime dezinficirali voće. Posebno je važno hlađenje namirnica jer se toplinom vrlo brzo razmnožavaju mikroorganizmi. Puno prije nego se osjeti razlika u okusu, probavni trakt nam je već prenapučen bakterijama. Unatoč svim mjerama opreza „Montezumina osveta“ vas može vrlo lako pogoditi.
U
slučaju proljeva
O
pravom proljevu razgovaramo tek onda kad u jednom danu osoba ima više od tri
rijetke stolice (oprostite, ali to je samo definicija). Kad je to slučaj, a
dijetna prehrana ne pomaže, uzmite lijekove koje ste ponijeli od kuće i to u
propisanoj dozi u skladu s liječničkim ili ljekarničkim naputkom. Ni u kom
slučaju nemojte davati djeci dozu za odrasle osobe i nikako nemojte prekoračiti
propisanu količinu. Jedna tableta više protiv proljeva može dovesti do zastoja
ili u najgorem slučaju do zapletaja crijeva od kojeg se može i umrijeti.
Ukoliko nemate lijekove sa sobom, a neodlučni ste i ne možete odrediti
ozbiljnosti situacije, ne čekajte predugo već odmah potražite liječnika. Upravo
u turističkim mjestima liječnici itekako imaju dovoljno iskustva u liječenju
putnog proljeva.
Montezumina
osveta
Jeste
li se ikad upitali kako je uopće putni proljev, dobro poznat svakom turistu,
dobio svoj nadimak? Priča počinje ovako: Asteški vladar Montezuma je prvi
vjerovao u povratak Boga Quetzalcóatla kad su se 1519. godine španjolski
brodovi usidrili u ušću meksičke rijeke Tabasco. Ali, bila je to velika
pogreška, što se vrlo brzo ustanovilo. Osvajač Hernando Cortez i njegovi
sljedbenici su uništili asteške slike bogova i opljačkali su čitavu zemlju.
Cuitláhuac, brat vladara Montezume (njegovo je točno asteško ime Motecuhzoma
Xocoyotzin), objavio je pobunu, a u njegovom je pohodu pao i poginuo sam
Montezuma. S obzirom da je mnogo španjolskih osvajača bolovalo od proljeva, ta
je bolest nazvana „Montezumina osveta“ iako je pravi razlog za stalne grčeve u
trbuhu bila duga plovidba morem ili neuobičajena prehrana, a ne smrt ovog
Asteka.
Detalj
na kraju: Brat Montezuma je Španjolce na neko vrijeme protjerao, ali su se oni
ubrzo vratili i ubili su i njega. Unatoč svom „sranju“, oni su ipak osvojili
Asteško carstvo.
Što
govore brojke za ovu muku, patnju, bol
Prema
jednoj aktualnoj studiji (Karmasin po nalogu HSO), od 1000 ispitanih osoba
svaka je peta već imala putni proljev. U Europi: 19 posto, Sjevernoj Americi:
46 posto, Africi: 57 posto i u Aziji: 78 posto putnika. Prema statistici,
vodeću poziciju zauzimaju države Tajland i Tunis. Tamo je od proljeva
obolijevalo, slovima i brojkama, devet od deset turista. Na donjoj granici, s
najmanje žrtava pokošenih proljevom nalaze se Njemačka, Mađarska, Švicarska i
Velika Britanija.
Od
1000 ispitanika njih 37 posto najčešće nosi svoju putnu ljekarnu sa sobom.
Najbolje opremljeni su azijski putnici s udjelom od 82 posto. Sveukupno, samo
21 posto svih turista nosi sa sobom lijekove protiv proljeva.
Možemo li se zaštititi od proljeva?
Ako
smo skloni proljevima ili putujemo u ugrožena područja, crijevnu floru možemo
unaprijed pripremiti jedući hranu sličnu području na koje putujemo. Ipak takva
prevencija ne nudi stopostotnu zaštitu, pa u svakom slučaju treba ponijeti
lijekove protiv proljeva.
Što
poduzeti ako nas zahvati proljev?
Načelno
bi trebali pokušati otkloniti proljev, pogotovo kod djece, domaćim sredstvima,
a to su juha od zaprške, riža s limunom, čaj s limunom, povremeno gutljaj 7 upa
ili odstajale Cole (bez ugljične kiseline!), ribana jabuka i slani štapići. Banana
smanjuje proljev, ali jedite samo vanjski sloj, jer sredina potiče stolicu.
Trebalo bi jesti svaka dva sata po nekoliko žlica juhe ili nekoliko zalogaja
riže ili banane, te popiti nekoliko gutljaja čaja ili 7 upa, odnosno cola
napitka. Za vrijeme trajanja proljeva, ni u kojem slučaju ne jedite masnu
hranu, jer to tek nadražuje stolicu. Ako se barem jedan dan pridržavate dijete,
u najčešćim slučajevima će proljev nestati i više se neće ponoviti. Primijetite
li da se proljev ne smanjuje posegnite za lijekovima, ali ne odmah nakon prve
rijetke stolice.
Kako
možemo nadomjestiti nedostatak tekućine?
Kolaju
razni recepti za otopine kao npr. čajna žličica soli i jedna do dvije jušne
žlice šećera na jednu litru soka od naranče. Pomaže odlično, ali je okus odvratan.
Posebno mala djeca to odbijaju piti. Jednako tako učinkovit i u svakom slučaju
boljeg okusa je npr. crni čaj i juha od zaprške s rezancima ili rižom. Za
razliku od ranijeg mišljenja, čaj se slobodno može sladiti. Načelno pravilo je
držati dijetu i piti puno vode, ali ne jako hladne. Za uspostavljanje ravnoteže
mineralnih tvari i tekućine trebalo bi dodatno piti Normolyt (za djecu) odnosno
Normhydral (za odrasle).
Kada
potražiti liječnika?
Kad
proljev jednostavno ne prestaje ili kod prebrzog gubitka tekućine treba
potražiti liječnika. To sami po sebi jednostavno osjetite - osjećate se
iscrpljeno. Također treba potražiti liječnika ako se u stolici nalazi krv ili
sluz, ili ako imate temperaturu, a prisutni su i dugotrajniji bolovi u trbuhu i
jako povraćanje. Liječnik tada može propisati i jače lijekove ili terapiju s
antibioticima.
Pazite li kod pripreme čaja?
Bez
obzira na uobičajene mjere opreza pazite kod pripreme čaja! U južnim zemljama
voda za čaj se najčešće ne prokuhava, već se samo podgrijava. Na taj se način
ne unište postojeće bakterije u vodi. Još jedan savjet: mineralnu vodu iz boce
popijte što je prije moguće, ne ostavljajte je dugo stajati, niti u hladnjaku.
Mineralna voda nije sterilna već sadrži mikroorganizme. Na toplini se u otvorenoj
boci razmnožavaju bakterije. Ipak se, ako je ikako moguće, odrecite vrlo
hladnih napitaka. Hladnoća ometa rad dobrih bakterija u crijevima.
![]() |