Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Prvak Formule 1, 1978. godine bio je izvjestni Mario Andretti, rođen u Motovunu 1940. godine
Objavljeno: 20.03.2014. 19:38  
Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne
  • Motovun poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne

Dovoljno je naći se s druge strane Učke, nije potrebno dugo da bi se došlo do jednog malog mjesta koje se uzdiže na brdašcu i poput divova koji su ga gradili čuva dolinu rijeke Mirne.

 

Napisao i snimio: Marin Stipanić


Pravo mjesto koje oslikava istarsku unutrašnjost je Motovun čije me zidine svaki put oduševe. Svaki me dolazak u ovo mjesto veseli i podiže raspoloženje. Zahvaljujući Veneciji koja je zavladala ovim područjem u 13 stoljeću i podignula masivne zidine, danas se ovdje nalazi prelijepi vidikovac.

Put do Motovuna je jednostavan, ako ste u u dobroj spremi koja je potrebna za uspon na 277 metara nad morem. Parkirali smo se ispod starog grada tako da i nismo imali nekih poteškoća, ali dolaskom autobusom tjedan kasnije pješačka tura je više izgledala kao hodočašće negoli lagana šetnja do grada. Zahvaljujući nepromišljenim potezima mjesnih otaca autobuse treba parkirati kilometar dalje od starog grada odakle vozi (ili ne vozi) lokalni kombi. Bez obzira koliko puta bio ovdje šetati po puteljku prema gradu, po trgu ispred crkve sv. Stjepana je lijep doživljaj.


"Dišni" otvor planeta Zemlje

Prema istraživanjima "New Age" znanstvenika, svoj ključni položaj ovaj gradić duguje smještaju na raskrižju Zemljinih energetskih meridijana odnosno tzv. "Zmajevih brazdi". Ti meridijani krajolikom prenose pozitivnu, životnu, energiju Zemlje, a na mjestu gdje se takve "brazde" sijeku, kao što je u Motovunu slučaj, nastaje snažan izvor pozitivne energije - "dišni otvor" planeta Zemlje. Takav energetski naboj na čovjeka djeluje opuštajuće i smirujuće, povećava mu usredotočenost i duhovnost, odmara i okrepljuje, pogoduje meditaciji, razvija stvaralaštvo i toleranciju.


Crkva koje je redovito - zaključana

Na mnogim razglednicama, ali i na cesti prema Livadama, prvo što ćete vidjeti je toranj koji je nekoć služio kao promatračnica dok je danas samo odvojeni zvonik crkve sv. Stjepana, crkve koja je redovito zaključana - svaki dan. Kako biste ušli u nju potrebno se barem dan ranije najaviti u župnom uredu.

Nekima je pravi ugođaj doći u Motovun ljeti u vrijeme održavanja filmskog festivala kada se ovdje okuplja krema hrvatskog filma, ali i mnoštvo mladih željnih ludog provoda. Ako ste više za mirnu šetnju, jesen je pravo doba jer tada imate priliku i vidjeti i kušati ono što je već postalo istarska robna marka.

 

Tuf tuf  tartufi...

Riječ je o tartufima, najskupocjenijoj podzemnoj vrsti gljive. Priča kaže da su u prošlosti lovci u šumi naišli na ostatke krumpira koje je ostavila divlja svinja. No kad je jedan kušao taj krumpir uvjerili su se da je to zapravo gljiva. Motovunska šuma poznata po hrastu lužnjaku koji je karakterističan za područje tartufa, mjesto je na kojem su mnogi Istrani zgrnuli bogatstvo. Kako i ne bi kada se kilogram tartufa plaća i po 3000 eura, ovisno o kakvoći. Ponekad i dvostruko više. Cjenjeniji su bijeli tartufi, a sezona im je od polovice rujna do kraja godine. U lov na tartufe se ide s posebno uvježbanim ptičarima. S lovcem Kalčićem i njegovim psima proveli nekoliko sati, ne samo u šumi već i na Ranchu Kalčić na kojem smo kušali odlični ovčji sir, med, medicu. S obzirom da smo već „popili" domaćin nam je ponudio noćenje kod njega. Inače smještaj je na tom području raznolik: od privatnih iznajmljivača sa starinskim istarskim seoskim gospodarstvima kao kod Kalčića do hotela Kaštel u Motovunu ili Istarskih toplica koje su tek nekoliko minuta od Livada.

 

Jeste li znali?...

Prvak Formule 1, 1978. godine bio je izvjestni Mario Andretti, rođen u Motovunu 1940. Danas živi u SAD-u.

  isprintaj članak