Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Gledanje na zelenu biljku smanjuje simptome tjelesnog i psihičkog stresa bolje od odmora
Objavljeno: 22.01.2020. 10:24  
Može li sobna biljka smanjiti stres?
Može li sobna biljka smanjiti stres?

Snimio: Željko Marušić


Napetost je sveprisutna u našem užurbanom vremenu i predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Stoga njeno smanjenje igra važnu ulogu u sprečavanju bolesti. Znanstvenici sa Sveučilišta Hyogo u Awajiu u Japanu istražili su kako mala biljka u loncu utječe na tjelesne i psihičke simptome stresa na radnom mjestu.

Uredski radnici, koji su sudjelovali u istraživanju, zamoljeni su da naprave stanku od tri minute tijekom radnog dana kad god se osjećaju iscrpljeno. Prije i nakon odmora ispunili su upitnik o osjećaju napetosti i izmjerili svoj puls.

Zaposlenici su dobili šest različitih kućnih biljaka kako bi odabrali ono koje im se najviše sviđa. Dobila je mjesto na njihovom radnom stolu. Ako je biljka u loncu uvenula tijekom nekog dijela ispitivanja, zamijenjena je novom.

Uslijedila je testna faza u kojoj su vrijeme na radnom vremenu provodili bez biljke, druga u kojoj su biljku samo gledali i treća u kojoj su zaposlenici trebali paziti na biljku tijekom stanke.

Procjena je pokazala da samo gledanje na zelenu biljku smanjuje simptome tjelesnog i psihičkog stresa bolje od odmora. Brigom o biljci, razina stresa se značajno smanjila. Ovi dobri rezultati su bili vidljivi kod korištenja svih šest različitih biljaka u tegli.

 

Istraživanje je provedeno u stvarnim uredima

U istraživanju je sudjelovalo 63 uredskih radnika, a rezultati su nedavno objavljeni u časopisu "HortTechnology". Iako je na tu temu već bilo nekih rezultata istraživanja, trenutno je posebno zanimljivo budući da je prvo provedena na stvarnim radnim mjestima. Ranija istraživanja provedena su sa ispitnicima u laboratorijima u kojima su uvjeti ureda samo simulirani.

Mashiro Toyoda, voditeljica istraživanja, rekla je Američkom društvu za hortikulturne znanosti zašto je ovo područje toliko važno istraživačima: „Puno ljudi će sada razumjeti koristi prednosti smanjenja napetosti koju biljke donose na radnom mjestu. Odlučili smo to testirati i znanstveno dokazati učinke biljaka u blizini radnog mjesta za uklanjanje napetosti u stvarnom uredskom okruženju. "

Mashiro Toyoda i njen tim sada se nadaju da će tvrtke u budućnosti staviti više zelenih biljaka u urede i da će njihovo istraživanje pomoći u smanjenju napetosti kod zaposlenika. Njeno je istraživanje još jednom pokazalo da čak i male promjene mogu imati veliki utjecaj kada je u pitanju suočavanje sa stresom. 

_______________________ 

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.


  isprintaj članak