Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Najveća “perilica” rublja na svijetu nalazi se već gotovo 150 godina u Mahalaxmi Dhobi Ghat
Objavljeno: 04.04.2021. 12:56  
Mumbai – grad suprotnosti
Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti
  • Mumbai – grad suprotnosti

Veselje u srcu mi je bilo neopisivo što napokon stižem u državu o kojoj sam toliko maštao, ali sam se bojao kako se prehraniti među toliko ljudima koji ne jedu krave. A ja živim na biftecima, ramstecima, junećim odrescima... 

 

Napisao i slikao: Željko Marušić

Prtljaga mi je ostala, kao još jednom putniku, u Parizu i stići će sutradan u isto vrijeme, Dobro, kupit ću osnovne stvari u Mumbaui i račun predati Air Franceu... No, nedolazak prtljage treba prijaviti na šalteru. Bez teškoća i uzrujavanja, a onda dolazi najljepše! 

Kako bi sve bilo po propisima papire treba predati na ovjeru nadležnoj carinskoj službi. I tu se susrećem s poznatom birokracijom koja je nepojmljiva čak i nama u Hrvatskoj! Naime, Indija je naslijedila britanski birokratski sustav - "iz onog doba", i očito puno toga nije promijenjeno. Ljubazni službenik odlazi sa mnom i drugim putnikom do stola za kojim sjedi šefica carinske službe s još četvoro kolega. Upravo im objašnjava nešto važno, pa netko od njih nešto komentira i tako su se zanijeli da "nisu" primijetili kako već nekoliko minuta strpljivo stojimo smješkajući se doživljaju. Aerodromski službenik polako približava obrazac šefici, no ona odmahuje rukom i otklanja ga od sebe. I dalje strpljivo stojimo daljnjih nekoliko minuta kako bi se isti službenik napokon odlučio isti obrazac predati, ali sada drugom službeniku. Stavlja ga na stol, a carinik niti da trepne okom. Čekamo i dalje, minute prolaze, i u jednom trenutko se carinik sjetio kako bi mogao udariti žig na obrazac te ga ponizno dodaje šefici koja ga potpisuje niti ne pogledavši sadržaj. Eto, svrha njihovog postojanja je ispunjena i možemo dalje. (Vjerujte, taj mi je doživljaj bio nevjerojatno simpatičan. Podsjetio me na sve one prelijepe, ali tužne, filmove o napaćenoj, Indiji pod britanskom vlasti.)

Izlazim iz prelijepe zgrade zračne luke i biram jedan od mnoštva taksija. I tek sada počinjem osjećati vrelinu, točnije zaparu, ma, iskreno rečeno smog koji će me pratiti svo vrijeme boravka u Mumbaiju. Sjedam u taksi vozilo već pomalo ošamućen vrućim siječanjskim zrakom. Svi prozori u taksiju su otvoreni i već nakon stotinjak metara u nosnice ulazi miris smoga iz obližnjeg slama doslovno naslonjenog na ogradu zračne luke. Da, ta mješavina mirisa pratit će me tijekom boravka u Mumbaju. S vremenom ga nisam doživljavao, ali oči ne varaju. Smog je zaista sveprisutan, ali što je tu je. 

 

Da, u Mumbaiju se zaista ima što vidjeti!

Mumbai (nekadašnji Bombaj) najveći je grad u Indiji s mješavinom vjera s time da je islam u njemu prilično zastupljen. Novčarsko središte države, visoke mode, filmske industrije i grad s najvećim neboderima u Indiji. Da, u Indiji možete i vrlo povoljno kupiti drago kamenje.

Taj zaista ogroman grad može se podijeliti na tri dijela. Jedan iz britanske zaostavštine sa širokim pometnicama punim zelenila, sportskim, prije svega ogromnim kriket igralištima usred grada, velikim zgradama... Kao da sam u Londonu. Na sve strane su trgovinice, štandovi s hranom, robne kuće, trgovačke četvrti s nizom trgovima i uličnih štandova. Gužva na pločnicima i kolnicima, kakofonija zvukova i promet u kojem čovjek stalno očekuje vidjeti neki sudar, a ono - ništa. Vozačima skidam kapu kako z bog hrabrosti tako i zbog spretnosti.

Drugi dio predstavlja poslovna četvrt prepuna nebodera koji kao da se natječu s onima iz Dubaija! Gdje god je moguće popunjeno je zelenilom, neovisno je li riječ o slamu, starom ili trgovačkom dijelu. Treba se boriti protiv smoga pa to mnogi čine sadeći drveće čak i u lončanice i smještajući ih ispred dućana ili u drvorede. A uz drvo će možda biti čitav njen život privezana krava kako bi davala mlijeko.

Treći je luksuzni dio koji prikazuje raspon bogatstva u državi s preko milijardu i dvjesto milijuna stanovnika koja šalje satelite u svemir, raspolaže s najboljim informatičarima svijeta, s atomskom bombom i velikim brojem milijardera. I siromašnih ljudi, naravno.

 

Za posjet Mumbaiju treba odvojiti barem pet dana 

Neka dan započne posjetom Vratima Indije, spomeniku koji se nalazi na obali Arapskog mora.

Šetnjom središtem grada osjećat ćete se kao u nekom filmu o Indiji na prijelazu iz pretprošlog u prošlo stoljeće. Popločeni i prilično dobro održavani pločnici, posebna arhitektura, mirisi Indije, mnoštvo pješaka, vozila svih vrsta, neopisive gužve.

Osjeća se siromaštvo, ali ono nije tužno. Gledam ženu koja je nasred pločnika prostrla tanku tkaninu dva na dva metra, sličnu onoj za sari, postavila mali plinski štednjak i nekoliko ulupanih aluminijskih posudica u kojima priprema hranu. Musava dječica su uz nju i pokušavaju joj pomoći. Prolaznici kupuju obrok pripremljen pred njima, a koji stoji svega kunu ili dvije, a ja zahvaljujem sebi što sam se cjepio protiv mnogi putnih bolesti.

Ipak, ona pošteno zarađuje. Usuđujem se reći da nisam sreo puno prosjaka. Ili su neprimjetni ili ih nesvjesno nisam uočavao, ali Romkinje je nemoguće zaobići. Te lijepe zavodljivo odjevene žene zaista znaju biti dosadne na mjestima kamo turisti zalaze. 

 

Povratak u kolonijalno doba

Neizostavo svratite na jelo ili piće u gostionicu Cafe Leopold koja je, kada i hotel Taj Mahal Palace, bio žrtva terorističkog napada. Na zidovima su i dalje rupe od metaka što je vrlo privlačno turistima. 

U njoj ćete doživjeti ugođaj stare kolonijalne Indije. Iako je sve nekako tajanstveno, prelijepi ugođaj, sve opijeno mirisima začina i hrane, rastužit će vas pogled na bijelog vlasnika koji sjedi na povišenom mjestu i kojem svaki tren dolaze konobari i donose novac. Tada sam se opet sjetio ružne britanske vladavine koja je nanijela toliko zla svjetu k tome pobivši milijune ljudi! No, ne brinite, Indija je vrlo sigurna država!

 

Neki drugi McDonald's

Nakon što ste posjetili neki od usputnih muzeja ili sportskih terena punih igrača kriketa, svratite i u McDonald's, ali ne očekujte govedinu ili svinjetinu. Na jelovniku su samo pileći i vegetarijanski hamburgeri. Bez brige, junetinu nude u nizu luksuznih restorana.

 

Slobodoumna Indija

Marine Drive - šetalište uz more dugo 3,6 kilometara i plažu Chowpatty stanovnici koriste za šetnje, okrepu i zabavu. Uz nju je smještena bogata četvrt Walkeshwar s većinom zgrada izgrađenih u art deco stilu. Najvažnije je što ćete moći vidjeti mlade kako se ljube ili naići na (gay) Paradu ponosa. Skromnu, ali ipak…

 

Najveća perilica rublja na svijetu

Da, najveća "perilica” rublja na svijetu nalazi se već gotovo 150 godina u Mahalaxmi Dhobi Ghat. Ovdje stotine perača pere ručno rublje u 1026 betonskih korita i suši tone posteljine i rublja donesenih iz brojnih restorana, hotela i bolnica. Slobodno uđite i razgledajte, a možda će vam biti upućen osmjeh na licu nekog od mršavih i sićušnih, ali snažnih perača svih naraštaja.

Mumbai odlikuju slamovi – naselja siromašnih, od kojih neka i nisu, ako je suditi po mom iskustvu, tako neugodna za život. Dharavi je najpoznatiji. Mnoga imaju struju i vodu, čak i kanalizaciju, a stanovnici se bave svime: od pripreme hrane do recikliranja svega i svačega. Dobro, glačaju željeznim glačalom na žar i drže koze u prizemlju u "poslovnom” prostoru, a na katu spavaju. Ne tako davno bilo je toga i kod nas. Dakle, ne budite neugodni zloban turist već sve gledajte razumom!

Zanimljivo je kako je država za stanovnike slamova izgradila velike zgrade i preselila ih u njih. Prilično neuspješno. Naime, većina se vratila u slam, a stanove iznajmljuju.

 

Mumbai je i Bolywood i deseci nevjerojatnih zanimljivosti, ali ostavimo ih za neku drugu zgodu!

  isprintaj članak