Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zašto muškarci s djecom ne bi trebali piti alkoholna pića
Objavljeno: 20.10.2019. 20:05  
Muškarci alkoholom ugrožavaju potomstvo
Muškarci alkoholom ugrožavaju potomstvo

Muškarci ne bi trebali piti alkoholna pića ako namjeravaju začeti dijete budući da pijenjem alkohola prije začeća budući očevi povećavaju mogućnost rođenja djeteta s urođenom greškom na srcu.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Central South, Changsha, Kina, otkrilo je da bi budući očevi trebali hitno prestati s pijenjem alkoholnih pića puno prije oplodnje kako bi se spriječilo ozbiljne urođene nedostatke među njihovim potomcima. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "European Journal of Preventive Cardiology".

Pijenje alkoholnih pića tijekom trudnoće dugo je povezano s urođenim manama i nepravilnostima u razvoju kod novorođenčadi. Novo istraživanje je sada otkrilo i vezu između urođenih mana na srcu novorođenčadi i pijenja alkoholnih pića prije začeća kod budućih očeva.

 

Opasnost od nastanka bolesti srca povećan za čak 52 posto

Ukoliko su budući očevi pili alkoholna pića u tri mjeseca prije začeća, opasnost rođenja djeteta s urođenom bolesti na srcu povećava se za 44 posto. Ako su budući očevi redovito pili pet ili više alkoholnih pića zaredom, opasnost pojave urođene mane na srcu kod novorođenčadi porastao je za čak 52 posto.

Ranija su istraživanja već pokazala kako pijenje alkoholnih pića mijenja DNK u razvoju sjemena i njegove aktivnosti, iako temeljni mehanizmi još nisu poznati. Budući da je trenutno istraživanje bila metaanaliza koja ispituje rezultate postojećih istraživanja na ovu temu, mogla se utvrditi samo veza između pijenja alkoholnih pića i urođenih oštećenja, ali uzrok nije mogao biti utvrđen.

 

A što je sa ženama koje su pile prije začeća?

Ako su majke pile alkohol prije začeća, to povećava mogućnost nastanka urođenih srčanih oštećenja kod novorođenčadi za 16 posto.

 

Kada treba prestati piti kada planirate trudnoću?

Naravno, često je teško, ponekad i nemoguće, točno predvidjeti kada će nastupiti trudnoća. Međutim, da bi bili sigurni, muškarci ne bi trebali piti alkoholna pića najmanje šest mjeseci prije oplodnje ako se predviđa začeće, dok bi žene trebale prestati piti alkohol godinu dana prije oplodnje. Naravno, pijenje alkoholnih pića mora se izbjegavati i tijekom trudnoće. Prethodna istraživanja koja su proučavala odnos između pijenja alkoholnih pića prije začeća i urođenih bolesti srca bile su usredotočene na trudnice, uglavnom s različitim rezultatima. Trenutno istraživanje je prva metaanaliza koja je ispitala ulogu očetovog pijenja alkoholnih prije začeća. 

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak